VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Akcesoria dla motocyklisty / Ciuchy -> Buty turystyczne wysokie- duży rozmiar (porady, opinie)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Buty turystyczne wysokie- duży rozmiar (porady, opinie)
PostWysłany: Wto 2:35, 14 Paź 2014
mikee86
A

 
Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 168
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Radom





Witam. Tak jak w temacie. Szukam butów turystycznych wysokich r. 47 (dł. wkładki 31 cm). Jestem świeżak jeśli chodzi o motocykle, dlatego buty do jazdy po mieście i niedalekie wycieczki (tylko asfalt). Z tego co czytałem na forum, to sugerujecie kupić rozmiar większy. Znajde takie duże kajaki? Macie jakieś rady albo pomysły?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 7:45, 14 Paź 2014
Fred
A1

 
Dołączył: 11 Cze 2013
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: EL





Proponuję Ci Sidi Canyon Gore.
http://www.motocyklowy.pl/buty-motocyklowe-sidi-canyon-gore-tex,11118.html
Tu są w romiarze 48 ale na pewno można znaleźć taniej.
Spełnią Twoje wymagania. Są super wygodne zarówno podczas jazdy, jak i zwiedzania. Używam 3 sezon (również w mieście) i polecam. Według mnie są wygodniejsze od Sidi Advengerów, które używałem jeden sezon. Faktycznie bierz rozmiar większy. Jednak zanim kupisz jakiekolwiek buty powinieneś je przymierzyć, a potem w necie poszukać tańszych. Rozmiarówki potrafią bardzo się różnić w zależności od producenta. Jeżeli szukasz czegoś tańszego, to rozejrzyj się za Formą.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:09, 14 Paź 2014
Staszek
Motonita

 
Dołączył: 22 Lis 2012
Posty: 938
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Trójmiasto





Nie sugerowałbym się zasadą "o rozmiar większe" - w przypadku moim i butów Daytona jest tak, że mój typowy rozmiar jest odrobinę za luźny i nosze dodatkową wkładkę.

P.S. Skoro już przymierzysz w danym sklepie, postaraj się jednak tam kupić, nie w necie (nawet jak będzie trochę drożej). Właśnie dlatego aby wynagrodzić im fakt, iż trzymają ten zapas magazynowy. Bo jak wszyscy będą tak cwaniakować, to niedługo nie będzie gdzie przymierzać...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:59, 14 Paź 2014
tra
A2

 
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 87
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





Też kupiłem Sidi canyon gore i w moim przypadku akurat sprawdziła się zasada "o rozmiar większe".
Z butów jestem bardzo zadowolony


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 9:50, 14 Paź 2014
biblo
DeTox nie pomoże

 
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 2907
Przeczytał: 108 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: W-wa





Każde buty trzeba przymierzyć, kupowanie ich w ciemno nie ma sensu.

Oprócz rozmiaru liczy się przecież podbicie, szerokość cholewki, no i ogólne wrażenie jak but leży na nodze...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez biblo dnia Wto 10:19, 14 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:43, 14 Paź 2014
mikee86
A

 
Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 168
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Radom





Te Sidi Canyon Gore nawet niezłe, jednak cena za wysoka. Jakby się dowiedziała moja druga połowa, to pewnie by mnie pogoniła razem z tymi laczkami i motongiem. Natomiast upatrzyłem te Gaerne G-Adventure. Opinie mają nawet dobre i połowa ceny tych Sidi.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 7:19, 15 Paź 2014
Fred
A1

 
Dołączył: 11 Cze 2013
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: EL





Zrobisz jak uważasz. Jedna rada, szukaj butów na goretexie, a do tego specjalne skarpety. Ja używam HiMountain do chodzenia po górach. Wówczas stopę będziesz miał suchą, nawet jak przejedziesz 800 km w wysokich temperaturach.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 10:19, 16 Paź 2014
maciask
A1

 
Dołączył: 04 Sty 2014
Posty: 28
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Płock





Ja kupiłem Alpinestrs-y Web Gore Tex- rozmiar 47- polecam, Gore Tex daje radę i wygodne dla mnie, zarówno na moto jak i wtedy, gdy trzeba przejść kawałek.

Normalnie noszę rozmiar 46, ale ten model w tym rozmiarze był na mnie przyciasny.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez maciask dnia Czw 10:20, 16 Paź 2014, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:02, 16 Paź 2014
VeNoM
Motocyklista

 
Dołączył: 05 Paź 2014
Posty: 315
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kędzierzyn-Koźle





Już jestem po zakupach, dzięki za wszystkie rady. Towar w całości zamówiłem w sklepie 4bikes.pl i polecam bo są naprawdę elastyczni i można negocjować ceny, nawet kilka razy Smile

Wszystko już mam w domu, jedynie kurtka poszła do wymiany bo zamiast rozmiaru L wysłali mi M. Na razie nic nie sprawdzałem w terenie (pogoda kiepska).

Kurtka Modeka Tacoma (L) https://www.youtube.com/watch?v=Xy_S_WxWe3A
Spodnie Modeka Tacoma (LL)

Bluza Brubeck Cooler NEW (L) http://www.motogen.pl/Brubeck-Cooler-termociuchy-na-upaly,7822.html
Spodnie Brubeck Cooler NEW (L)

Buty SIDI ADVENTURE Gore-Tex (46) https://www.youtube.com/watch?v=1IJBWh0yfZ0

Kask NOLAN N104 EVO (M) https://www.youtube.com/watch?v=lPyP2kWJh8w

Rękawice Held Air n Dry Gore-Tex (XL) https://www.youtube.com/watch?v=ce6-ZHpJ3KY

Coś dla SUZI, żeby nie marzła i nie łapała kurzu Smile - Pokrowiec Oxford Rainex 2013 https://www.youtube.com/watch?v=7-Mvp-om8J0

Polecam szczególnie rękawice, które są i na te ciepłe i na deszczowe dni (szczegóły - link wyżej). Bardzo wygodne i miękkie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 16:51, 16 Paź 2014
biblo
DeTox nie pomoże

 
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 2907
Przeczytał: 108 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: W-wa





Bez urazy, ale z polecaniem czegokolwiek trochę się wstrzymaj Smile Jak miną 1-2 sezony, jak zrobisz jakieś dłuższe trasy/wyprawy, jak przyjdzie Ci jechać dłuższy czas w deszczu (np. kilka dni), to wówczas będziesz wiedział ile są warte poszczególne ciuchy, buty, rękawice, itd.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez biblo dnia Czw 16:51, 16 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 17:33, 16 Paź 2014
VeNoM
Motocyklista

 
Dołączył: 05 Paź 2014
Posty: 315
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kędzierzyn-Koźle





biblo napisał:
Bez urazy, ale z polecaniem czegokolwiek trochę się wstrzymaj Smile Jak miną 1-2 sezony, jak zrobisz jakieś dłuższe trasy/wyprawy, jak przyjdzie Ci jechać dłuższy czas w deszczu (np. kilka dni), to wówczas będziesz wiedział ile są warte poszczególne ciuchy, buty, rękawice, itd.



Bez urazy ale ...
Poleciłem TYLKO rękawice bo to dobre rozwiązanie na ciepłe, deszczowe i te chłodniejsze dni ze względu na ich budowę i możliwość włożenia dłoni w membranę lub z jej pominięciem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 21:12, 16 Paź 2014
mikee86
A

 
Dołączył: 22 Wrz 2014
Posty: 168
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Radom





Kolego VeNoM a jak dobierałeś rozmiar butów? Na czuja czy przymierzałeś gdzieś wcześniej w sklepie? Wczoraj przymierzałem buty firmy RST. W sklepie 4bikes.pl są o 105 zł tańsze niż u mnie w mieście. Tylko mam dylemat. Czy jak zamówię ten sam rozmiar co przymierzałem, to czy na 100% będzie dobry? Ciekawe czy rozmiar rozmiarowi równy?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 7:26, 17 Paź 2014
Fred
A1

 
Dołączył: 11 Cze 2013
Posty: 16
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: EL





VeNoM napisał:

Bez urazy ale ...
Poleciłem TYLKO rękawice bo to dobre rozwiązanie na ciepłe, deszczowe i te chłodniejsze dni ze względu na ich budowę i możliwość włożenia dłoni w membranę lub z jej pominięciem.


Od pięciu lat używam rękawic Helda i właśnie jestem na etapie zmiany na nowe. Mierzyłem, te które polecasz ale zrezygnowałem. Są jakieś takie wielkie i jak dla mnie raczej niewygodne. Jednak to jest tylko moje zdanie i myślę, że będziesz zadowolony.

Ja się zastanawiam nad zmianą na Dane Tyril albo Held Season.

http://motovoyager.net/2014/07/turystyczne-rekawice-motocyklowe-dane-tyril-wygodne-jak-wlasne-dlonie-test/

http://www.atm-motocykle.pl/product-pol-6999-Rekawice-HELD-Season-Gore-Tex-czarne.html


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Buty turystyczne wysokie- duży rozmiar (porady, opinie)
Forum VStromClub Strona Główna -> Ciuchy
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin