VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> akumulator dziwne objawy
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
akumulator dziwne objawy
PostWysłany: Czw 11:45, 22 Gru 2011
misiek76
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 432
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Puławy





Witam! mam problem z aku. po ok. 3 tyg. nieużywania chciałem odpalić moto a tu klapa tylko zegarek działa, wyjąłem aku i miernikiem sprawdziłem napięcie na zaciskach - wyszło 12,7. po podłączeniu do ładowarki "lidlowskiej" po kilku sekundach przechodzi w stan podtrzymywania (naładowany full). Podłączyłem znów do moto i lipa tylko zegarek działa. Dodam że na innym aku odpalił jak zawsze od strzału. Czy aku padł mimo spoczynkowego napięcia 12,7? co może być przyczyną?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:25, 22 Gru 2011
fish67
Motocyklista

 
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 261
Przeczytał: 29 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Biskupiec R./Olsztyn





Pewnie padł. Jak uruchamiasz zapłon to światła normalnie świecą? Klakson działa normalnie?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:48, 22 Gru 2011
Blunio
Gość

 





Po prostu aku jest rozładowany. A napięcie się mierzy po obciążeniu aku, na przykład podczas próby uruchomienia silnika.
O samych ładowarkach z Lidla dużo było napisane. To szajs na który szkoda pieniędzy !!! Mnie też tak "ładuje" to ustrojstwo z Lidla. Weź prawdziwą ładowarkę, naładuj aku i wtedy oceń jego stan.
PostWysłany: Czw 16:25, 22 Gru 2011
misiek76
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 432
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Puławy





światła, klakson nie działają - mocy tylko na zegarek wystarcza. Ładowarka z Lidla nowa - pierwszy raz podłączona - może i ona padła. Zobaczę na prostowniku - dzieki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 16:44, 22 Gru 2011
Kostass
Motocyklista

 
Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 444
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Mnie w ubiegłym roku tez padł akumulator , po prostu alarm go wykonczył i napiecie spadlo do 4,5v . Czyli prawie smierc dla batarii. Tez probowąłem podładowac go takimi małymi prostownikami ale nic to nie dalo . Dopiero jak zawiozłem go do kolegi ktory zajmuje sie elektryka w smaochodach i podłaczył mi pod normalny duzy prostownik to sie naładował i przez cały sezon nie miałem z nim najmnijeszego problemu. Podłacz go pod "duzy" prostownik i niech pod małym pradem powoli sie ładuje . Moze go uratujesz , no chyba ze ci cele poszły.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 19:18, 22 Gru 2011
express
Administrator

 
Dołączył: 25 Sie 2010
Posty: 2173
Przeczytał: 87 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków, VIII





misiek76 napisał:
światła, klakson nie działają - mocy tylko na zegarek wystarcza. Ładowarka z Lidla nowa - pierwszy raz podłączona - może i ona padła. Zobaczę na prostowniku - dzieki


Sprawa wydaje się prosta: aku rozładowany bardzo mocno, a ładowarka nie potrafi sobie z tym poradzić.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 20:12, 22 Gru 2011
Johny
A

 
Dołączył: 23 Sie 2011
Posty: 169
Przeczytał: 21 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Radzymin





Wydaje mi się że jak by był rozładowany aku to by nie miał napięcia 12,7V
Bardziej bym obstawiał przerwę między celami, pod obciążeniem napięcie spada do prawie do zera.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 21:50, 22 Gru 2011
fish67
Motocyklista

 
Dołączył: 26 Cze 2011
Posty: 261
Przeczytał: 29 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Biskupiec R./Olsztyn





akumulator został głęboko rozładowany i się zasiarczył i kaput. Bardzo mała pojemność. Pokazuje napięcie nominalne ale pewnie ma kilkadziesiąt mAh pojemności.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez fish67 dnia Czw 21:50, 22 Gru 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 9:10, 23 Gru 2011
Blunio
Gość

 





express napisał:
a ładowarka nie potrafi sobie z tym poradzić.
Bo te ładowarki z Lidla są niesprawne już w sklepie. Jedna mi w ogóle nie ładowała, a drugą już mi Lidl "naprawia" od miesiąca. Ciekawe, jak im to gów*o uda się naprawić ?
PostWysłany: Pią 10:20, 23 Gru 2011
Mlody
Motonita

 
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Blunio poluzuj trochę...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 11:52, 23 Gru 2011
misiek76
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 432
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Puławy





zobaczę jeszcze prostownikiem jak się nie uda to na wiosnę trza będzie kupić nowe aku, ładowarkę z lidla zaraz jadę oddać -na szczęście u mnie nie robią problemów ze zwrotem i zazwyczaj po 2-4 tyg. zwracają kasę lub dają nowy towar.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 15:06, 23 Gru 2011
Woytec
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 336
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Katowice





ostatnio miałem podobny problem i okazało się ze wyłączony był obwód na przełączniku... wiem pierdoła ale sprawdź Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 18:35, 23 Gru 2011
misiek76
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 432
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Puławy





o jakim przełączniku piszesz?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 20:34, 23 Gru 2011
Woytec
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 336
Przeczytał: 13 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Katowice





misiek76 napisał:
o jakim przełączniku piszesz?


dokładnie o tym zaznaczonym na czerwono



Uploaded with ImageShack.us


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 13:01, 24 Gru 2011
misiek76
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Kwi 2011
Posty: 432
Przeczytał: 51 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Puławy





przełącznik jest ok, na dwóch innych akumulatorach pali od strzału.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 17:29, 25 Gru 2011
Blunio
Gość

 





Cytat:
na dwóch innych akumulatorach pali
Toteż spróbuj naładować swój aku. Jak ma zwarcie wewnętrzne lub jest zasiarczony, trzeba go po prostu oddać do sklepu w zamian za nowy. Nie wykluczone, że będą w sklepie chcieli od Ciebie jakąś kasę. Najczęściej do moto kupuje się suche aku z elektrolitem w butelce. Gdybyś kupił teraz, wstrzymaj się z zalaniem aku do wiosny Cool
PostWysłany: Nie 21:05, 25 Gru 2011
Floydoo
Motonita

 
Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 1057
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Norwegia/Bieszczady/DL1000





W prosty sposób możesz sprawdzic swoje aku.

Spróbuj odpalic na swoim aku ale kablami podepnij sie do innego, jezeli aku bedzie padniete to nie dopusci pradu do rozrusznika z drugiego aku, natomiast jezeli odpali na kablach to pozostaw niech sobie pochodzi i niech alternator motocykla go podladuje bo to najpewniejsza ładowarka Very Happy.
Potem zobaczysz czy po zgaszeniu odpali sam, jezeli odpali to nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zaopatrzyc sie dobry prostownik/ładowarke i naladowac porzadnie swój akumulator.
POWODZENIA


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:55, 22 Mar 2012
greentop
A

 
Dołączył: 29 Lut 2012
Posty: 138
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Połomia





Żeby sprawdzić ładowanie i baterie to jakie powinny być wskazania voltomierza?
12,7V w spoczynku, 14,3V podczas ładowania altrernatorem?
Sprawdzacie podpinając się pod bieguny baterii czy pod + baterii i masę, np blok silnika?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:02, 08 Lip 2012
Mario-Awario
Motocyklista

 
Dołączył: 12 Maj 2012
Posty: 226
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lublin





podbiję tema
DL 1000 K4
nowe dwumiesięczne aku padło..
latanie po mieście, koledzy, stacja - tankowanie, jedzenie i tak popołudnie cale do wieczora..i pod sklepem juz nie odpalił
dopiero z kabli (od strzału), dojazd do garażu,
pomiary (mierzone na aku)i 11.7 V normalnie, przy probie odpalenia i pracy pompy spada do 10.6 V.
czyli aku do ładowania ale czy ktoś ma pomysł gdzie prąd może uciekać?
na co zwrócić uwagę, wszystkie bezpieczniki całe grzane manety i olejarka odłączone
coś jeszcze jest na rzeczy bo przy jeździe, czasem jakby wszystko minimalnie przygasało delikatnie na chwilkę i zaraz jest ok,
rozumiem ze elektryka do sprawdzenia ale na co szczególnie patrzyć
pzdr M.-Awaryjny


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mario-Awario dnia Nie 18:04, 08 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 19:25, 08 Lip 2012
magrafb
Motocyklista

 
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 386
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Olsztyn





Mario-Awario napisał:
podbiję tema
DL 1000 K4
nowe dwumiesięczne aku padło..
latanie po mieście, koledzy, stacja - tankowanie, jedzenie i tak popołudnie cale do wieczora..i pod sklepem juz nie odpalił
dopiero z kabli (od strzału), dojazd do garażu,
pomiary (mierzone na aku)i 11.7 V normalnie, przy probie odpalenia i pracy pompy spada do 10.6 V.
czyli aku do ładowania ale czy ktoś ma pomysł gdzie prąd może uciekać?
na co zwrócić uwagę, wszystkie bezpieczniki całe grzane manety i olejarka odłączone
coś jeszcze jest na rzeczy bo przy jeździe, czasem jakby wszystko minimalnie przygasało delikatnie na chwilkę i zaraz jest ok,
rozumiem ze elektryka do sprawdzenia ale na co szczególnie patrzyć
pzdr M.-Awaryjny

jakie masz ładowanie podczas pracy silnika?
Może padł lub pada regulator.
Poczyść podokręcaj główne przewody prądowe i mase.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 19:52, 08 Lip 2012
Mario-Awario
Motocyklista

 
Dołączył: 12 Maj 2012
Posty: 226
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lublin





dzięki, przekażę sugestie mojemu znachorowi
i zapytam o
to łądowanie!
p.s.
czy znajde na forumie mapy / schematy do tego modelu i rocznika?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mario-Awario dnia Nie 19:52, 08 Lip 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 20:04, 08 Lip 2012
Floydoo
Motonita

 
Dołączył: 18 Maj 2010
Posty: 1057
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Norwegia/Bieszczady/DL1000





posprawdzaj kostki laczace zegary z reszta instalacji i sprawdz ladowanie jak magrafb napisal wyzej Idea


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 20:20, 11 Lip 2012
Mario-Awario
Motocyklista

 
Dołączył: 12 Maj 2012
Posty: 226
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lublin





diagnoza regulator napięcia nie doładowywuje
aku 12.6 odpalamy pompka i enter spada na 12v
i zaczyna falować 12.4 V- 13.06 na 5 tys.obrotów
----------------------------
alternator daj prad sprawdzone
----------------------------
teraz pytanie czym się różni 5o a 7o kablowy regulator
w DL 1000 2004 jest 7 kabelków Smile
i skad polecacie kupić regulator ew. czy da sie coś z tym zrobić

pzdr M


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 23:28, 11 Lip 2012
magrafb
Motocyklista

 
Dołączył: 26 Mar 2010
Posty: 386
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Olsztyn





Mario-Awario napisał:
diagnoza regulator napięcia nie doładowywuje
aku 12.6 odpalamy pompka i enter spada na 12v
i zaczyna falować 12.4 V- 13.06 na 5 tys.obrotów
----------------------------
alternator daj prad sprawdzone
----------------------------
teraz pytanie czym się różni 5o a 7o kablowy regulator
w DL 1000 2004 jest 7 kabelków Smile
i skad polecacie kupić regulator ew. czy da sie coś z tym zrobić

pzdr M

ja kupowalemu tu http://www.motowarsztat.com.pl/
Cena dobra, sprzedawca - twórca produktu rzeczowy. Regulator działa jak należy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
akumulator dziwne objawy
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin