VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Hałas od 80 km/h
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Hałas od 80 km/h
PostWysłany: Pon 9:41, 23 Kwi 2012
buku22
Motocyklista

 
Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chotomów k. Warszawy





Witam,

Pojawił się problem, zwracam się więc do Szanowny Forumowiczów z prośbą o porady/sugestie/pomoc.

Po ostatniej delikatnej gleby terenowej, przy jeździe z prędkością ok. 80km/h pojawia się dziwny hałas (huczenie, wycie, takie łuuuuuu Smile ). Weź to człowieku opisz rodzaj hałasu na forum Smile

Objawy - nie hałasuje regularnie, czasami jest czasami nie. Jak jest, to niezależnie od zapiętego biegu, częściej pojawia się przy zmniejszaniu prędkości niż przy jej zwiększaniu.

Co sprawdziłem:
- jazdę bez płyty pod silnikiem (zauważyłem, że bardziej wystaje z lewej strony motocykla, odkręciłem ją - bez zmian)
- zmiana położenia handguardów
- kontrola wszystkich wlotów powietrza (w poszukiwaniu hałasujących liści, które mogły się tam dostać po przerwotce)
- kask nie hałasuje (jechałem na innym moto, cisza)
- kontrola szyby i deflektora - nic niepokojącego nie spostrzegłem.
- hamowanie przednim albo tylnym hamulcem gdy pojawia się hałas - nie pomaga, hałas znika dopiero gdy prękość spadnie poniżej 80km/h
- kontrola gmoli - wyglądają ok, siedzą mocno, nie ma luzów.

Motocykl jeździ tak jak jeździł wcześniej, nic niepokojącego się z nim nie dzieje.

Ale ten hałas niepokoi i w... denerwuje znaczy.

Co jeszcze można sprawdzić?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady
Marcin


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 9:58, 23 Kwi 2012
MaG
Administrator

 
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 3584
Przeczytał: 87 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gocław, W-wa





Rozumiem, że hałas ma charakter "wycia" i odnosisz wrażenie, że to raczej wskutek wiatru niż mechanicznie?
Popatrz na łączenie gmoli z przodu - może przy glebie Ci się jeden trochę odgiął, a tam jest otwarta "rura" gmola, która pod wpływem wiatru może huczeć. Rozumiem, że sprawdziłeś przyleganie owiewki bocznej do czaszy (po tej stronie co wyrżnąłeś) i żadna spinka się nie rozpięła, żadne szczeliny się nie pojawiły?

Jeśli mechanicznie to jeszcze trzeba by łożyska wyeliminować, z tym że one bardziej "buczą" niż "huczą"Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 10:45, 23 Kwi 2012
KD
Motocyklista

 
Dołączył: 10 Sty 2008
Posty: 297
Przeczytał: 15 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wielkopolska





Jest jeszcze owiewka pod lampą przednią która jest na 4 śrubach i kilku spinkach plastikowych połączonych z owiewką boczną. Można tam szukać problemu bo jest to miejsce mało widoczne a mocno narażone na pęd powietrza.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 11:31, 23 Kwi 2012
buku22
Motocyklista

 
Dołączył: 27 Lut 2012
Posty: 346
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chotomów k. Warszawy





MaG napisał:
Rozumiem, że hałas ma charakter "wycia" i odnosisz wrażenie, że to raczej wskutek wiatru niż mechanicznie?
Popatrz na łączenie gmoli z przodu - może przy glebie Ci się jeden trochę odgiął, a tam jest otwarta "rura" gmola, która pod wpływem wiatru może huczeć. Rozumiem, że sprawdziłeś przyleganie owiewki bocznej do czaszy (po tej stronie co wyrżnąłeś) i żadna spinka się nie rozpięła, żadne szczeliny się nie pojawiły?

Jeśli mechanicznie to jeszcze trzeba by łożyska wyeliminować, z tym że one bardziej "buczą" niż "huczą"Smile


Tak, odniosłem wrażenie, że to wskutek wiatru.
Gmola sprawdzone, nic nie znalazłem.
Ale o owiewce nie pomyślałem Smile Dzięki za poradę, dzisiaj tam zajrzę i dam znać.

EDIT
Po lampami wszystko ok. Ale rzeczywiście, na lewo od zegarów szczelina się pojawiła, szczelinka w zasadzie. Nie na całej długości, odstaje najbardziej na wysokości kierunkowskazu. Posprawdzałem spinki, wszystkie siedzą. W trakcie jazdy, jak tylko niepokojący mnie dźwięk się pojawił, docisnąłem lewą stronę ale nic to nie dało, nadal huczało. Jutro rozbiorę boczek i sprawdzę od środka czy czy wszystko jest na swoim miejscu.

Pozdrawiam
Marcin


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez buku22 dnia Pon 21:03, 23 Kwi 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:20, 23 Sie 2015
Ad4m
A1

 
Dołączył: 20 Gru 2014
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: KNS





Sorry że odgrzebałem temat ale nie znalazłem odpowiedzi a mam taki sam problem i przy tym samym zakresie prędkości . Może kolega znalazł przyczynę?. Wymieniłem łożyska i klocki bo myślałem że to może być powodem. Nagrałem dźwięk, najlepiej słychać to uuuu w 33 sekundzie https://youtu.be/U8BYQmwyUvQ


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 22:13, 23 Sie 2015
aron
A1

 
Dołączył: 13 Sie 2014
Posty: 44
Przeczytał: 80 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Jawornik





tak na moje ucho to opony grają


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 8:46, 24 Sie 2015
Creed
Motonita

 
Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 552
Przeczytał: 13 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Przemyśl





też obstawiam oponki u siebie w michelin anakee II też słyszę podobny szum tylko nie zwróciłem uwagi dokładnie przy jakich prędkościach


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 12:49, 25 Sie 2015
jargus2
Motocyklista

 
Dołączył: 16 Lis 2014
Posty: 200
Przeczytał: 115 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Podlaskie





Też stawiam na opony
u mnie jest podobnie ,opony mam Anake 2 już praktycznie do wymiany i huczą jakby miał założone gąsienice Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 12:58, 25 Sie 2015
Memo
A1

 
Dołączył: 28 Lip 2015
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ruda Śląska





U mnie też komplet Anakee 2 i huczą czy buczą (jak kto woli). Mechanik też stwierdził że to od opon, sprawdzał łożyska i wszystko z nimi ok. Aczkolwiek u mnie to "buczenie" jest między 40 a 60,70 km/h potem czym szybciej jadę zanika. Kwestia przyzwyczajenia. Mnie już nie drażni.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 15:03, 25 Sie 2015
j23j23j23
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 1368
Przeczytał: 53 tematy

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wawa





U mnie na Anakee 2 jest to samo - jakiś czas temu myślałem że to się łożysko kończy. Mam podejrzenie że hałas jest tym mocniejszy im bardziej wyząbkowana jest opona, co z racji jej budowy jest nieodzowne.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 16:15, 25 Sie 2015
Top Gun
A

 
Dołączył: 10 Gru 2014
Posty: 157
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wroclaw





Moje nowe Anakiny też są głośne...widocznie taki ich urok...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Hałas od 80 km/h
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin