VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> klekot
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
klekot
PostWysłany: Pon 14:14, 19 Paź 2009
Corab
A

 
Dołączył: 04 Lip 2009
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Otrębusy





już zabrałem się za przygotowanie do zimy a tu na wolnych obrotach słyszę jakiś klekot, coś jak by w pionowym cylindrze, ale nie na pewno. Z pewnością muszę jechać do warsztatu, a może to jest normalne ? Czy ktoś z was może przypuszczać co to może być lub chociaż zawęzić krąg poszukiwań ?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 14:39, 19 Paź 2009
jakubdl1000
Motonita

 
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 719
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





a zawory kiedy sprawdzałeś? czy klekot ginie jak silnik jest juz nagrzany, np po przejechaniu 20km?
na moje to zawory wymagaja regulacji, i wymiany płytek


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 18:30, 19 Paź 2009
Corab
A

 
Dołączył: 04 Lip 2009
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Otrębusy





jakubdl1000 napisał:
a zawory kiedy sprawdzałeś? czy klekot ginie jak silnik jest juz nagrzany, np po przejechaniu 20km?
na moje to zawory wymagają regulacji, i wymiany płytek
jeszcze nie regulowałem sprzęt ma przejechane 12 tysi, ja go mam od 6 Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 7:47, 20 Paź 2009
jakubdl1000
Motonita

 
Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 719
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





hmmmmm, taki minimalny przebieg i cos klepie, bez ogledzien nie da radu gdybać, jedż do serwisu, bo szkoda by było cos popsuc w takim nowym sprzęcie z takim przebiegiem.

przy 12000 zajrzyj co wymaga instrukcja.. zmiana siwec filtra.. a jak cos puka to i zawory sie powinno spr.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:33, 20 Paź 2009
Corab
A

 
Dołączył: 04 Lip 2009
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Otrębusy





jakubdl1000 napisał:
hmmmmm, taki minimalny przebieg i cos klepie, bez ogledzien nie da radu gdybać, jedż do serwisu, bo szkoda by było cos popsuc w takim nowym sprzęcie z takim przebiegiem.

przy 12000 zajrzyj co wymaga instrukcja.. zmiana siwec filtra.. a jak cos puka to i zawory sie powinno spr.
świece właśnie kupiłem i będę zmieniał do serwisu podjadę dzięki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 21:16, 20 Paź 2009
roadrunner
Administrator

 
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2964
Przeczytał: 3 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lubartów, Warszawa





Mogła się wykręcić śruba napinacza łańcucha rozrządu...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 12:03, 05 Lis 2009
Kamil.Olkusz
Motonita

 
Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 1032
Przeczytał: 120 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Olkusz





Mam podobny problem, moto stało miesiąc nie odpalane. Teraz po odpalenie słychać właśnie jakiś klekot z okolicy cylindra tylniego. Sprawdziłem olej wszystko oki. Po rozgrzaniu troszkę mniej słychać, a minimalnie. Motor ma 12 tyś przegiegu, troszkę ponad miesiąc temu był na przeglądzie w serwisie i wszystko było oki. Wydaje mi się że również wpada w lekkie drgania podczas pracy na wolnych, szczególnie tylnY stelaż pod kufer, tylnie owiewki.. Po wkręceniu na wyższe obroty większe drgania... Może stałem sie jakiś wrażliwy, tyle nie jeżdziłem na moto Very Happy Nie wie co robić bo moto niby na gwarancji przez miesiąc, a do najbliższego serwisu mam kawałek... Może kolega Corab wypowie się co było przyczyną u niego?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 19:54, 05 Lis 2009
Corab
A

 
Dołączył: 04 Lip 2009
Posty: 148
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Otrębusy





Kamil.Olkusz napisał:
Może kolega Corab wypowie się co było przyczyną u niego?
niestety jeszcze nie wiem czy to omamy czy rzeczywistość, jak coś będę wiedział to napiszę Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 22:32, 26 Lis 2009
Nowaczyk
A

 
Dołączył: 25 Cze 2007
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gniezno





jezeli to jest to co u mnie, to sprawdzci epanowie czy klekocze jak wysprzeglicie? Jak odpalam go i jest zimny to slychac stukanie, uderzanie, rwanie, nie wiem jak to opisac, ale zanika jak chwyce za klamke sprzegla. czyzby cos z tarczami, duzo syfu sie tam przykleilo i co? ktos cos moze wie? chce go dac do przegladu po 12k km ale nie wiem jak to fachowo wylozyc mechaniorowi. ktos cos moze podejrzewac? dziekuje za pomoc... ja jeszcze jezdze choc juz pozna jesien...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 23:05, 26 Lis 2009
jscoolg
Motocyklista

 
Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 229
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





U mnie w Vstromie też sprzęgło hałasuje (usłyszałem to jak pierwszy raz odpaliłem po przywiezieniu)
Chyba taka uroda - Suzuki same stuki !


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 12:50, 27 Lis 2009
Iron
Motocyklista

 
Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 341
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Górnośląskie SD





W DL-1000 sprzęgło lubiło hałasować ale z tego co wyczytałem z twoich postów to wynika że masz DL-650 , dla którego to nie jest normą Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 13:22, 27 Lis 2009
jscoolg
Motocyklista

 
Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 229
Przeczytał: 8 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





Wydaje mi się że to raczej kwestia definicj hałasowania Smile
W 650 jest po prostu słyszalne (nie stuka puka ale je słychać)
Zweryfikuje na przeglądzie (za ok 200km )


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 9:41, 13 Gru 2009
driv
A2

 
Dołączył: 24 Sie 2008
Posty: 69
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Podkarpacie





dokładnie tak, w 650 słychać sprzęgło ale nie stuka- taka uroda (przez moment też miałem pomysłrozkręcać pół motoru żeby to zlikwidowaćSmile)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:28, 13 Gru 2009
ANDRZEJ
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 2262
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chojnów





mam kolego model k8 650 rok 2008 i tez po odpaleniu słychac sprzegło .

Taka uroda

Pozdrawiam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 14:46, 21 Gru 2009
DICTUS
A

 
Dołączył: 27 Mar 2009
Posty: 199
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





Mój dl650 po odpaleniu na mrozie około -12 stopni klekotał jak zabytkowa maszyna rolnicza... Smile
Myślę, że to z powodu gęstego oleju silnikowego - maszyna na mrozie pracowała "na sucho" za nim olej się nagrzał, tak myślę.... ale pewności nie mam?!

Po rozgrzaniu silnika na wolnych obrotach, tłukł się chwilę, pracował przez 20 minut i stukot umilkł.

Po rozgrzaniu i podkręceniu obrotów do max 6000, tak sobie popracował w sumie 30 minut.

Zgasiłem i odpaliłem ponownie stukot się już nie pojawił, dodatkowo powiem, że wciskanie sprzęgła i zapinanie biegów nie miało wpływu na stukot.

Dodam, że moto jest z 2009 i przejechałem 12460 km.
Honda, którą miałem przed dl`em nawet przy -16 nie tłukła się a nie była "nowa".... Sad

Zastanawiam się czy jeszcze usłyszę ten masakryczny stukot?! Nie zamierzam go już odpalać przy ujemnych temperaturach.... Sad

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez DICTUS dnia Pon 14:52, 21 Gru 2009, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 18:32, 21 Gru 2009
ANDRZEJ
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 2262
Przeczytał: 18 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chojnów





Ciekaw jestem czy suzi SV też tak stuka na zimno .To jest ten sam silnik . Może ktoś z kolegów ma informacje w tym temacie .

pozdro


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 23:25, 21 Gru 2009
konra.dzik
Administrator

 
Dołączył: 09 Wrz 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





wczoraj odpalałem swojego vstroma i sv przyjaciela.
Sv nie klekotał a vstrom tak ale to trwało jakieś 10 sekund. Ten typ tak ma Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 1:23, 10 Mar 2012
StavroS
A1

 
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 49
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Góra Kalwaria vs Ciechanów





Cześć wszystkim. Odkopie rochę temat. Pod koniec poprzedniego sezonu (coś koło października) zacząłem dostrzegać dosyć mocne stukanie silnika z lewej strony. Po wcisnieciu klamki sprzęgła hałas milkł. Sądziłem że po rozgrzaniu silnika będzie lepiej jednakże dupa zbita. Zastanawiałem się czy to czasem przez sprzeglo nie przenosi owych dźwięków? zdecydowanie silnik hałasu na wysokości wysprzeglika. Dodam że poruszamy się modelem K2.
Macie jakieś pomysły czym to pachnie?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez StavroS dnia Sob 1:27, 10 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 7:36, 10 Mar 2012
quiki
A2

 
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 90
Przeczytał: 59 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Oleśnica





ANDRZEJ napisał:
Ciekaw jestem czy suzi SV też tak stuka na zimno .To jest ten sam silnik . Może ktoś z kolegów ma informacje w tym temacie .

pozdro


Jeździłem sv z 2006r ponad 4 lata, silnik chodzi identycznie. Słychać delikatnie sprzęgło, ten typ tak ma. Nie ma sie czym przejmować. W silniku jest mnóstwo elementów które trą o siebie dziwne by było jak by tego w ogóle nie było słychać.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez quiki dnia Sob 7:47, 10 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 8:13, 10 Mar 2012
StavroS
A1

 
Dołączył: 22 Sie 2008
Posty: 49
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Góra Kalwaria vs Ciechanów





Dzięki Quiki za szybka reakcję . Przewalilem wszystkie posty na forum dotyczące sprzęgła i wychodzi na to że faktycznie wszystkie nasze "laski " zaczynają bardziej halasowac po trzydziestce (tzn. po 30K). Mam tylko cicha nadzieję że mi się nic nie urwie podczas dalszej wycieczki.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez StavroS dnia Sob 8:17, 10 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 10:22, 10 Mar 2012
quiki
A2

 
Dołączył: 27 Lut 2010
Posty: 90
Przeczytał: 59 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Oleśnica





Kiedyś jeździłem xj 600 tam to sprzęgło waliło. Chodziła jak stara sieczkarnia. Odwiedziłem z nią kilka serwisów i każdy mówił to samo: kosz sprzęgłowy. Da się z tym żyć.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 12:54, 10 Mar 2012
Adam
Motocyklista

 
Dołączył: 28 Mar 2010
Posty: 302
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





Mój też coś tam, puka, stuka i tak już z pół roku (ok 3,5 tyś km) i nic się złego nie dzieje a po takim czasie to jak by się miało coś stać to już się powinno popsuć?!? tak że postanowiłem nie dotykać w myśl zasady :wsadź kij w gówno to zacznie śmierdzieć” Very Happy Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:06, 10 Mar 2012
konra.dzik
Administrator

 
Dołączył: 09 Wrz 2007
Posty: 2364
Przeczytał: 8 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





StavroS napisał:
Cześć wszystkim. Odkopie rochę temat. Pod koniec poprzedniego sezonu (coś koło października) zacząłem dostrzegać dosyć mocne stukanie silnika z lewej strony. Po wcisnieciu klamki sprzęgła hałas milkł. Sądziłem że po rozgrzaniu silnika będzie lepiej jednakże dupa zbita. Zastanawiałem się czy to czasem przez sprzeglo nie przenosi owych dźwięków? zdecydowanie silnik hałasu na wysokości wysprzeglika. Dodam że poruszamy się modelem K2.
Macie jakieś pomysły czym to pachnie?


Znaczy litr?
Oddaj kosz do Michała Szramy, kilku tysiaków od nas już tam robiło kosze i ślad po stukaniu i wibrowaniu zaginął


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
klekot
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin