VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Padły światła...
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Padły światła...
PostWysłany: Nie 17:56, 03 Lip 2011
kaszub
A2

 
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Poznań





Witam
Podczas wyprawki (było duuużo deszczu) padły mi światła.
Żarówki mam ok, bezpieczniki OK.
Światła pozycyjne świecą po przekręceniu stacyjki.
Przełącznik na długie nie działa, PASS - też nie działa.
Prąd nie dochodzi do bezpiecznika.

Po podaniu prądu bezpośrednio z aku na bezpiecznik - światło jest - i tak też dokończyłem wyjazd - włącznik pod siedzeniem.
Podejrzenie padło na przekaźnik świateł (to jest ta kostka przy bezpiecznikach?, a jeśli nie to która?)
Jak przetestować taki przekaźnik? - nie ma na nim schematu nawet.

Jakieś inne pomysły?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 9:57, 04 Lip 2011
kaszub
A2

 
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Poznań





Dodam jeszcze, że znalazłem schemat w serwisówce. Po podaniu napiecia na styk słychać zadziałanie przekaźnika i on rzeczywiście działa. Podłączyłem żarówę i po podaniu napięcia na przekaźnik słychać "klik" i lampka się świeci.
Wygląda na to, że przekaźnik byłby sprawny, choć styków jest wiecej niż 3 ale nie wiem co tam jeszcze mogło by być skopane.
Może jest ktoś z Poznania do kogo mógłbym podjechać z przekaźnikiem na jego sprawdzenie??
Posumowując - mamy tak:
Przyjmuję, że przekaźnik działa, prąd nie dochodzi do bezpieczników.
Co jest jeszcze na drodze do sprawdzenia??
- ciagłość przewodów? -skąd? dokąd?
- Jakieś wtyczki ? gdzie? które?
- jakiś włącznik?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 16:48, 04 Lip 2011
Mlody
Motonita

 
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Pod przyciskiem rozrusznika mama wyłącznik świateł. Już u kilku osób zdarzyło się, że to własnie on padł i światła gasły. Rozbierz prawy przełącznik i spróbuj jakoś na stałe spiąć przewody od świateł, z pominięciem przycisku rozrusznika.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 20:16, 04 Lip 2011
pama2
A

 
Dołączył: 30 Kwi 2008
Posty: 102
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wielka Brytania -Polska





Ze trzy lata temu podczas powrotu z urlopu zaczeły mi szwankowac swiatła(raz były raz ich nie było ).Aż padły mi w niemczech na autostradzie w moim przypadku wystarczyło rozpiecie kostki znajdujacej sie pod zbiornikiem nad chłodnicą( są wpieta w taki gumowy fartuch strasznie huj....... dostep) i spiecie na krótko kabli od swiateł (po powrocie wymieniłem całą kostkę).U mnie prawdopodobnym powodem były zasniedziałe i pordzewiałe koncówki blaszek kabli łaczących sie w kostce .Do dnia dzisejszego problem ze swiatłami nie wystepuje. Najłatwiejszy dostep jest po zdieciu prawej owiewki jak masz duże dłonie to niestety bedziesz musiał tez zdiac chłodnice z zaczepu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:40, 04 Lip 2011
kaszub
A2

 
Dołączył: 30 Lis 2009
Posty: 66
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Poznań





Już tam patrzyłem w podczas wyprawy jak padło w Rumunii - pół motocykla rozkręciliśmy z kumplem Very Happy.
To nie to ...
Ale... zajrzałem jak kolega Gregdobrynin Opisał w wątku o gasnących światłach.
Za pierwszym razem wszystko wydawało się ok. Rozkręciłem popatrzyłem i skręciłem. Na drugi dzień rozkręciłem już to konkretniej i głębiej się dokopałem. Właśnie tam coś nie stykało. Nie rozkręciłem na czynniki pierwsze bo bałem się że coś w moich niezdarnych łapach połamię Wink
Jak dociskałem czarną kostką z przewodami to światła się pojawiały, jak puściłem to zniknały.
Podłożyłem kawałek gumy co by docisk był, psiknąłem WD40 na styki skręciłem wszysto do kupy i narazie hula.
Jak siądzie to będę wiedział gdzie problem leży.
Dzięki Gregdobrynin za wskazówkę, która okazała się być właściwą Smile
Innymi słowy :
1. Wątek uważam za zamknięty.
2. Dla potomnych jest wskazówka o wysoce prawdopodobnym słabym punkcie w razie awarii świateł.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 9:55, 06 Paź 2011
mariuszu
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ostrowiec Św.





pama2 napisał:
Ze trzy lata temu podczas powrotu z urlopu zaczeły mi szwankowac swiatła(raz były raz ich nie było ).Aż padły mi w niemczech na autostradzie w moim przypadku wystarczyło rozpiecie kostki znajdujacej sie pod zbiornikiem nad chłodnicą( są wpieta w taki gumowy fartuch strasznie huj....... dostep) i spiecie na krótko kabli od swiateł (po powrocie wymieniłem całą kostkę).U mnie prawdopodobnym powodem były zasniedziałe i pordzewiałe koncówki blaszek kabli łaczących sie w kostce .Do dnia dzisejszego problem ze swiatłami nie wystepuje. Najłatwiejszy dostep jest po zdieciu prawej owiewki jak masz duże dłonie to niestety bedziesz musiał tez zdiac chłodnice z zaczepu.

jest dostępna taka kostka czy cała wiązka? ktoś ma jakiś inny patent na usprawnienie oświętlenia jeśli czyszczenie kostek nie daje już skutku?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 13:21, 06 Paź 2011
lasooch
Motonita

 
Dołączył: 07 Lut 2010
Posty: 941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Pruszków





Te kostki za chłodnicą są zazwyczaj strasznie usyfione i zaśniedziałe. Dostęp faktycznie najgorszy z możliwych, więc mało kto tam w ogóle zagląda... Aż w końcu coś przestanie działać Wink Jeżeli złączki są już w takim stanie, że nie idzie ich uratować, to polecam wymienić na takie:

http://www.swiat-kabli.com/index.php/cat/c14_AMP-Superseal.html/page/1

Koszt niewielki, a kostki są uszczelniane, hermetyczne, więc problem raczej nie powróci Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 14:00, 08 Paź 2011
Otzi
Moderator

 
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 1156
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





Polecam te wtyczki, używam do koguta na dachu. Zwykłe po roku szlag trafia.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Padły światła...
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin