VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Problem z napędem dl650
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Problem z napędem dl650
PostWysłany: Sob 19:14, 06 Sie 2016
tra
A2

 
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 87
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





Wymieniłem właśnie zestaw napędowy w DL650K9 i nie do końca jestem zadowolony z efektu.
Po naciągnięciu łańcucha, kręcąc kołem zauważyłem że łańcuch względem wahacza lekko się przesuwa... czyli zmienia się jego naciąg!
Co u licha? Rolling Eyes
Stary łańcuch wymieniłem ponieważ zaczął gubić oringi i w zależności od ustawienia koła albo wisiał, albo był naciągnięty.
Na nowym łańcuchu efekt jest podobny tylko że jego skala jest mniejsza. Co może być tego przyczyną?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 21:27, 06 Sie 2016
Creed
Motonita

 
Dołączył: 22 Paź 2012
Posty: 552
Przeczytał: 26 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Przemyśl





nasmaruj i przejedz się może wtedy się ułoży sprawdź jeszcze czy łańcuch dobrze zachodzi na zębatki


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Przyda się suwmiarka!
PostWysłany: Sob 23:45, 06 Sie 2016
griba
A

 
Dołączył: 27 Mar 2015
Posty: 113
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gdynia





A czy na pewno z obu stron masz tak samo ustawioną oś względem końca wahacza? Może warto sprawdzić to suwmiarką?

Według mnie prawidłowe ustawianie tylnego koła korzystając tylko ze skali na wahaczu to dość problematyczna metoda.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 0:12, 07 Sie 2016
tra
A2

 
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 87
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





Ustawiane z suwmiarką. Odległość jest identyczna.

Znalazłem jeszcze taki instruktaż: https://www.youtube.com/watch?v=8rXQKVEn3mk
Zrobiłem podobnie, przy czym u mnie sytuacja jakoś wyraźnie się nie poprawiła. Nadal mam ok 0.5cm różnicy "w zwisie".


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 8:20, 07 Sie 2016
Pearl
A2

 
Dołączył: 13 Lip 2016
Posty: 54
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Żarki, Jura Krk-Czwa





Gdzie kupiłeś napęd? Moze ktos Ci ożenił jakis zwichrowany, moze go trzeba reklamować?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 10:23, 07 Sie 2016
tra
A2

 
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 87
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





Z net-a.
Łańcuch DID 525 ZVMX i zębatki sunstar-a. W sumie mogę zdemontować koło i założyć starą tylną zębatkę...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 23:24, 07 Sie 2016
tra
A2

 
Dołączył: 14 Maj 2014
Posty: 87
Przeczytał: 10 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bydgoszcz





Sprawa się wyjaśniła. Tylko nie wiem co dalej z tym fantem zrobić... Ale po kolei.
Zdjąłem tylną zębatkę i w jej miejsce założyłem starą. Łańcuch nie ma na niej żadnego nadmiarowego zwisu w jakimkolwiek położeniu. Wszystko jest ok!

Nową zębatkę sprawdziłem suwmiarką w kilkunastu miejscach. Sprawdzałem odległości pomiędzy wewnętrzną krawędzią zębatki a dołkiem pomiędzy zębami no i wyszło że jest miejsce węższe i szersze.
Wiem że taki pomiar jest raczej do d... ale stara zębatka sprawdzana w ten sam sposób nie wykazywała żadnych odchyłów.
Spróbuję ją reklamować :-/


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 6:31, 08 Sie 2016
antyks
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 14 Paź 2014
Posty: 1459
Przeczytał: 80 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 2/2
Skąd: Jastrzębie Zdrój





Jeżeli zębatka jest źle wykonana to znaczy że musiała być robiona w garażu... zobacz czy druga zębatka nie jest podobnej twardości. I czy łańcuch to na pewno ten co zamawiałeś a nie jakaś najtańsza podruba.
Są na zębatkach jakieś oznaczenia producenta?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Problem z napędem dl650
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin