VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / WARSZTAT -> kody błedów FI
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
kody błedów FI
PostWysłany: Czw 17:27, 11 Sie 2011
rodman
A

 
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa / Kutno





ostatnio podczas spokojnej jazdy po ok 60km od startu zapaliła mi się czerwona lampka miedzy zegarami i na przemian z zegarkiem zaczał mi się pojawiać komunikat FI. Lampa paliła się cały czas a na wyswietlaczu gdzie zegar na zminę był napis FI lub zegarek.

Od razu napiszę ze silnik nie był przegrzany ( były dwie kreski) i olej równiez był w dobrym poziomie więc te ikonki mi sie nie pojawiły nad lampka czerwoną.

Jak lampa się zapaliła stanąłem na poboczu zgasiłem moto, wyłączyłem zaplon sprawdziłem olej, płyn chłodzący. Poczekałem z 5 minut odpaliłem moto i wszystko wróciło do normy tan. lampka zgasła napis FI już się nie pokazywał przez kolejne 80km.

Chciałem Was zapytać czy jest dostępny jakiś manual do DL 1000 po 2004r, jedyny jaki udaje mi się wyszuakć to ten do wersji 2002-2003.

Chciałbym sobie sprawdzić czy w DL jest jakiś tryb diagnostyczny gdzie można wejść i sprawdzić numery błędów a poźniej odczytać z tabeli co one oznaczają. Są w DL takie opcje?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 1:02, 12 Sie 2011
skalar
Motocyklista

 
Dołączył: 20 Lut 2010
Posty: 260
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





Mam dla 650 i 1000 do k9 włacznie, wyślij na PW swój email to Ci udostępnie. Domyślam się ze chodzi o 1000 ?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 9:47, 12 Sie 2011
rodman
A

 
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa / Kutno





wysłałem na PW namiary na mojego maila Smile
Przydałby mi się service manual do DL 1000 K4 ale jak masz jeszcze inne materiały to tez chętnie przygarnę.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez rodman dnia Pią 9:49, 12 Sie 2011, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 10:09, 12 Sie 2011
gregorio
Motocyklista

 
Dołączył: 16 Maj 2011
Posty: 497
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Nowy Sącz





dysponuje manualem do DL 1000 z suplementacją do K3, K4, K5 i K6,7,8, jeżeli jeszcze potrzebny daj namiar


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 18:02, 23 Sie 2011
rodman
A

 
Dołączył: 26 Lip 2011
Posty: 115
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa / Kutno





tutaj rownież jest info jak sprawdzać kody błędów

http://www.vstrom.info/Smf/index.php?topic=7061.0

niestety nie wszystko kumam, mógłby ktoś to przetłumaczyć na nasz język?
Przyda się chyba nie jednemu Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 21:10, 17 Mar 2012
mariuszu
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ostrowiec Św.





rodman napisał:
tutaj rownież jest info jak sprawdzać kody błędów

http://www.vstrom.info/Smf/index.php?topic=7061.0

niestety nie wszystko kumam, mógłby ktoś to przetłumaczyć na nasz język?
Przyda się chyba nie jednemu Smile

Ja mam podobny problem czyli DL1000 K2 po przekroczeniu w czasie jazdy ok. 6000 tys. obr. i gwałtownym zmniejszeniu obrotów zaświeca się kontrolka FI na stałe i komunikat FI na wyświetlaczu zamiennie z licznikiem km. Silnik pracuje normalnie, po ponownym uruchomieniu silnika wszystko ok do czasu aż wkręci się na wyższe obroty. Chciałbym odczytać kod błędu żeby dowiedzieć się coś więcej - może ktoś podrzuci jak wpiąć się w kostkę bo kody są w linku rodman. Byłbym bardzo wdzięczny bo pierwsze km w sezonie zrobiłem tylko ta kontrolka psuje radość...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 9:15, 18 Mar 2012
lasooch
Motonita

 
Dołączył: 07 Lut 2010
Posty: 941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Pruszków





Kostka jest pod kanapą, po lewej stronie, powinna być gdzieś między owiewką a nadkolem. U mnie była na tym jeszcze gumowa zaślepka. Kostka nie jest do niczego podłączona, dochodzą do niej tylko dwa kable, więc nie ma wielkiego dylematu, które kable zewrzeć Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 10:10, 19 Mar 2012
mariuszu
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ostrowiec Św.





dzięki lasooch - przyznam się że FI zaświeciło się w sobotę i pierwsze co to na forum zgłębić wiedzę Idea nie sprawdzałem fizycznie ile złącz ma kostka - dziś będę chciał to zrobić i sprawdzić kod błędu
Mam jeszcze jeden problem (pojawia się sporadycznie ale jednak) z moim DL-em Sad : w czasie jazdy wszystko ok, zatrzymanie, zgaszenie silnika "czerwonym" i kluczykiem ok, no i się zaczyna przy ponownym uruchomieniu: kluczyk przekręcony, test zegarów i gasną wyświetlacze w zegarach, kierunkowskazy świecą wszystkie ciągłym światłem, brak świateł, silnik daje się uruchomić. Taka sytuacja trwa kilka sekund lub chwilę dłużej a potem wszystko wraca do normy z wyzerowanym zegarkiem... Sad mam wrażenie że to wina elektryki przy stacyjce bo problem pojawia się tylko po przekręceniu kluczyka ale moja wiedza na temat przypadłości naszych DL-i jest póki co minimalna - może ktoś pomoże Idea


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 19:10, 19 Mar 2012
mariuszu
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ostrowiec Św.





mariuszu napisał:
dzięki lasooch - przyznam się że FI zaświeciło się w sobotę i pierwsze co to na forum zgłębić wiedzę Idea nie sprawdzałem fizycznie ile złącz ma kostka - dziś będę chciał to zrobić i sprawdzić kod błędu


No i jest "-C44" Heated Oxygen Sensor (HO2S) - w "luźnym tłumaczeniu" Ogrzewany Czujnik tlenowy (HO2S) - czy to jest sonda lambda Idea Pomocy Sad
Ważne: błąd pojawia się tylko w czasie jazdy przy zwiększeniu obrotów do ok. 6000, jeśli używanie manetki gazu jest "delikatne" błędu nie ma i wszystko jest ok... POMOCY Confused


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mariuszu dnia Pon 19:30, 19 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 13:05, 20 Mar 2012
lasooch
Motonita

 
Dołączył: 07 Lut 2010
Posty: 941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Pruszków





No i parę stron dalej w serwisówce jest dokładny opis jak sondę lambda zdiagnozować. Jeżeli jednak okaże się, że wszystko z nią ok, to sprawdź czy przypadkiem nie masz nieszczelności w układzie dolotowym, być może zasysane jest lewe powietrze. Wtedy też wywalany jest błąd lambdy, ponieważ odczytuje ona wartość z poza swojego normalnego zakresu pracy (zbyt duża ilość tlenu w spalinach).


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 14:02, 20 Mar 2012
mariuszu
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 222
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Ostrowiec Św.





lasooch napisał:
No i parę stron dalej w serwisówce jest dokładny opis jak sondę lambda zdiagnozować. Jeżeli jednak okaże się, że wszystko z nią ok, to sprawdź czy przypadkiem nie masz nieszczelności w układzie dolotowym, być może zasysane jest lewe powietrze. Wtedy też wywalany jest błąd lambdy, ponieważ odczytuje ona wartość z poza swojego normalnego zakresu pracy (zbyt duża ilość tlenu w spalinach).

dzięki lasooch - czyli potwierdzasz że ten błąd C44 to sonda? Co masz na myśli pisząc "no i parę stron dalej w serw..." mam serwisówkę ale w jęzuku angielskim - czy jest do zdobycia po polsku - jeśli tak to daj namiary proszę Very Happy
Czy na pojawienie się tego błędu może mieć wpływ rozpięcie wtyczki od sondy i złe zapięcie - brak kontaktu. Tą wtyczkę rozpinałem i stosowałem w środek preparat na styki elektryczne przed sezonem - może coś sam namieszałem....


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 14:37, 20 Mar 2012
lasooch
Motonita

 
Dołączył: 07 Lut 2010
Posty: 941
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Pruszków





Owszem, przyczyn może być kilka, od jakiegoś niekontaktu na łączeniu kabli, przez spaloną grzałkę sondy do uszkodzonego ECU włącznie. Na stronach 4-49 oraz 4-50 masz rozpisaną i rozrysowaną całą procedurę sprawdzania sondy. Niestety, też mam serwisówkę jedynie po angielsku Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez lasooch dnia Wto 14:37, 20 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
kody błedów FI
Forum VStromClub Strona Główna -> WARSZTAT
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin