VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom -> Tarcie klocków hamulcowych na tylnej tarczy...
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Tarcie klocków hamulcowych na tylnej tarczy...
PostWysłany: Nie 14:29, 27 Lut 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Po przejechaniu nową Suzi 135 km przy oglądaniu stanu nasmarowania łańcucha, po kręceniu tylnym kołem stwierdziłem, że w jednym miejscu klocki przycierają tarczę... Coś jest chyba nie tak. Czyżby się jeszcze nie ułożyły? Czy jest może inna przyczyna? Pytanie czy bujać się już do serwisu czy poczekać z jej ustaleniem do pierwszego przeglądu za miesiąc?
Raczej się udam jutro do serwisu, a niech sprawdzają...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez szustylodz dnia Nie 14:31, 27 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:02, 27 Lut 2011
r_gustaw
A2

 
Dołączył: 04 Lis 2010
Posty: 65
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Szczecin





szkoda czasu, skoro masz przegląd za miesiąc to wtedy będzie optymalny czas do sprawdzenia niesprawności. 1000 km to jest czas w którym wszystko co ma się dotrzeć się dotrze , a to co jest popsute jest popsute na pewno i podlega wymianie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 16:18, 28 Lut 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Masz rację,jeszcze trochę pojeżdżę i zobaczymy co i jak...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 17:49, 28 Lut 2011
bibop
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 08 Kwi 2009
Posty: 1751
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





klocki powinny się ułożyć po max 200 km (no chyba, że 200 km autostrady bez hamowania Razz)

tarcie klocków to jeszcze nie tragedia, zależy jak trą. Jeżeli kręcisz kołem i słyszysz tarcie, ale koło się nie zatrzymuje od razu to raczej jest ok. Jak kręcisz kołem i zatrzymuje się ono od razu albo do kręcenia używasz dużej siły to raczej nie jest ok i "układanie" się klocków tu nic nie da. Możliwe, że uszkodził się zacisk, że nie "odbija" i stąd to tarcie.
Jak masz na gwarancji, a nie jesteś pewny czy tak ma być to jedź do serwisu. Później mogą się czepiać, że coś było wg. Ciebie nie tak, a z tym nie przyjechałeś.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 20:19, 28 Lut 2011
Marcin.BB
A

 
Dołączył: 10 Maj 2010
Posty: 169
Przeczytał: 9 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bielsko-Biała





Jak koło się lekko kręci i po przejechaniu kilku kilometrów nie grzeje się to wszystko jest ok. Jeżeli nie hamujesz tyłem i tarcza będzie ciepła lub gorąca to bez względu natychmiast do serwisu.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:09, 28 Lut 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Jak to dobrze i mądrych posłuchać...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 23:40, 28 Lut 2011
Kamil.Olkusz
Motonita

 
Dołączył: 03 Paź 2008
Posty: 1032
Przeczytał: 121 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Olkusz





Jak pojedziesz do serwisu to mów że zauważyłeś to 3 dni temu Very Happy Wtedy Ci nie wmówią że mogłeś wcześniej przyjechać, jak zauważyłeś. Może faktycznie klocki się jeszcze nie ułożyly, albo jakiś dziwny nalot powstał na nich, albo rdza...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 10:48, 01 Mar 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Spoko dzięki za dobre rady, ale rzeczywiście w pierwszej koejności sprawdzę czy nie grzeje się tarcza po przejechaniu kilkunastu kilometrów bez używania tylnego hamulca...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:07, 01 Mar 2011
routerek
Motonita

 
Dołączył: 20 Lis 2010
Posty: 627
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: z kanapy w salonie/WAW





Jak się grzeje, to będziesz wiedział i po kilometrze Smile, tylko rękawice do sprawdzania zdejmij Razz

m.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:08, 01 Mar 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Mam letnie, to od razu poczuję ha ha..


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:11, 01 Mar 2011
routerek
Motonita

 
Dołączył: 20 Lis 2010
Posty: 627
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: z kanapy w salonie/WAW





Sorry za OT, może Młody będzie wyrozumiały

Szusty, to raczej nic już nie poczujesz Razz

m.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 12:30, 01 Mar 2011
Mlody
Motonita

 
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Trzymamy się tematu Smile Najlepiej sprawdź gołą ręką. Jeżeli cała się grzeje to coś z zaciskiem, jak już zresztą zostało napisane. Jeżeli nie grzeje się, to być może dopiero tarcza się układa wraz z klockami.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:13, 01 Mar 2011
szustylodz
Motonita

 
Dołączył: 24 Gru 2010
Posty: 507
Przeczytał: 25 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Łódź





Sprawdzona...nie grzeje sie. Jest chyba dobrze...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 23:51, 26 Wrz 2011
miccal
Motocyklista

 
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 204
Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: tk kielce





niestety mnie ten problem dopadł, tarcza jest b ciepła,
moto na gwarancji , okładziny prawie juz nie ma (ok 2 mm na jednym z klocków na drugim zauważanie więcej) aż mi ich szkoda:)
zaciski przesmarowane , sa zdrowe żadnych wżerów, zdjąłem te blaszki dociskające klocki
moto błota nie widziało!
jakieś pomysły ? nie stety liberty w kielcach zakończyło działalność


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 7:57, 27 Wrz 2011
Pietia
Motonita

 
Dołączył: 26 Maj 2009
Posty: 740
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Skoro na gwarancji to możesz podjechać do innego serwisu ,oczywiście będziesz się musiał wybrać gdzieś dalej w Polskę skoro Kielce wypadły z "obiegu".A jak nie, to zdemontuj zacisk,umyj tłoczek płynem hamulcowym. Zdejmij gumki z prowadnic też wszystko ładnie umyj i nałóż w prowadnice troszkę samaru .Sprawdź czy wszystko płynnie chodzi bez "przytarć" poskładaj do kupy zamontuj zacisk i ponownie sprawdź czy wszystko hula jak należy. Oczywiście niekoniecznie musisz zacisk odkręcać od przewodu hamulcowego,jak się postarasz to zrobisz to bez tej czynności i innych dodatkowych czynności z tym związanych (odpowietrzanie ). Moto w sumie nowe to aż dziwne że tak rżnie klocki.
Napisałem o przesmarowaniu dlatego że to ewidentnie brak płynnego przesuwu zacisku w prowadnicach lub "nie odbijania" tłoczka.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Pietia dnia Wto 8:19, 27 Wrz 2011, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 8:27, 27 Wrz 2011
GrzesiekK
Motocyklista

 
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 480
Przeczytał: 57 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Czę100chowa





Miccal " a nie mówiłem ???"

Stawiam na 90% na odkształconą uszczelkę w zacisku , dlatego nie ma siły cofnąć tłoka ...
Cza uszczelkę wymienić i posmarować pastą do zacisków i gitarrrrra
Pytanie tylko , czy lepiej szukać serwisu w innych miastach i sie z nimi szarpać - czy łatwiej i lepiej zrobić samemu ....



AAAAAAAA i blaszek sie nie zdejmuje , bo potem klocki piszczą jak w starym Jelczu


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez GrzesiekK dnia Wto 8:29, 27 Wrz 2011, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 13:29, 27 Wrz 2011
miccal
Motocyklista

 
Dołączył: 13 Sie 2009
Posty: 204
Przeczytał: 21 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: tk kielce





zacisk był zdjęty przesmarowany ogólnie nie budził zastrzeżeń wszystko płynnie działało,,
pozostaje podroż do Krakowa, po rozmowie z SMP (Rorbert Przygocki)mam obiecane że jeśli faktycznie jest jak jest to klocki dostane nowe, to jedyne pocieszenie


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Tarcie klocków hamulcowych na tylnej tarczy...
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin