VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Falowanie moto od 140 km/h
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Falowanie moto od 140 km/h
PostWysłany: Nie 19:45, 20 Lip 2014
Sławek1708
A1

 
Dołączył: 10 Cze 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tuchola





Oddałem moto do serwisu Suzuki na przegląd.Wymieniłem olej w lagach, uszczelniacze, łożysko główki ramy,tarcze przednie z klockami oraz olej filtr i filtr powietrza.Po odbiorze zaczęło mi go bujać tak od ok 140 km wzwyż.
Może ktoś mi doradzi co jest przyczyną. Przed serwisem wszystko było OK.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Sławek1708 dnia Śro 19:47, 23 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 20:24, 20 Lip 2014
watson
A

 
Dołączył: 21 Maj 2014
Posty: 132
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Poznań





Dziś testowałem swojego na A2.
Wcześniej przy 150 (licznikowych) łapał ostrego węża.
Okazało się, że miałem krzywo wkręcone lagi (półki nie były równolegle).
Po wyprostowaniu objawy ustały, w sensie - nie wężykuje niezależnie od warunków przy 150 km/h.
Niemniej jednak, wygląda na to, że ta maszyna jest dość podatna na gibanie przy dużych prędkościach - wiele zależy od wiatru, nawierzchni itd.
Czasami jak zaczynał łapać shimmy przy 170 (licznikowych), wystarczyło bardziej przykleić się do maszyny (kolana do baku, łeb za szybę) i przechodziło. Czasami przy mniejszej prędkości wystarczy się wyprostować, i zabawa zaczyna się na nowo.
Wniosek - jeżeli przy określonej prędkości zawsze wężykuje, można szukać przyczyny. Jeżeli robi to przy różnych prędkościach, zależnie od warunków - sorry, taki mamy motór.

EDIT: w Twoim przypadku ztawiam oczywiście na niedokręcone łożysko.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez watson dnia Nie 20:25, 20 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Re: Falowanie moto od 140 km/h
PostWysłany: Nie 22:06, 20 Lip 2014
chmarnik
Motonita

 
Dołączył: 05 Mar 2012
Posty: 810
Przeczytał: 102 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wieluń





Sławek1708 napisał:
Oddałem moto do serwisu Suzuki na przegląd.Wymieniłem olej w lagach, uszczelniacze, łożysko główki ramy,


Prosty wniosek. Grzebali przy tym wszystkim, niech sprawdzają jeszcze raz. I nie daj się zbyć.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 22:21, 20 Lip 2014
Topinka
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 1763
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chorzów MotoAvToSy





Stawiam na glowke. Sprawdz czy ja dobrze dokrecili, albo czy ja wymienili a nie tylko dokrecili, bo tez wtedy jest taki efekt. Cala reszta, poza olejem oczywiscie, tez moze miec wplyw, wiec wracaj do serwisu i ma byc ok!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: Falowanie moto od 140 km/h
PostWysłany: Nie 22:49, 20 Lip 2014
biblo
DeTox nie pomoże

 
Dołączył: 08 Maj 2012
Posty: 2911
Przeczytał: 107 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: W-wa





A przy okazji popraw tę "perełkę"

Sławek1708 napisał:
(...)
od ok 140 km w z wyż.


Shocked Very Happy

Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez biblo dnia Nie 22:51, 20 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 12:41, 21 Lip 2014
Setniew
A

 
Dołączył: 07 Kwi 2014
Posty: 171
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





o tym samym pisałem ostatnio Smile

Ja miałem chyba źle ustawione tylne koło, do tego podejrzewam łożysko główki ramy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Setniew dnia Pon 12:53, 21 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 11:46, 22 Lip 2014
Marek445
A2

 
Dołączył: 17 Kwi 2012
Posty: 94
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Szadek





Witam. Ja miałem takie objawy po wymianie łożyska główki ramy, za mocno skręciłem i właśnie przy tej prędkości co piszesz miałem wężykowanie. Po delikatnym poluzowaniu łożyska objawy ustały. Możliwe że skręcili trochę mocniej bo z czasem łożysko się układa w bieżni. Z reguły nie dokręca się mocniej łożyska zaraz po osadzeniu w bieżni, tylko po przejechaniu 500 km koryguje się przez lekkie dokręcenie z powodu ułożenia się w bieżni. Być może fachowcy dokręcili mocniej żeby później już nie rozbierać i nie korygować ( dokręcać ) łożyska.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 20:08, 22 Lip 2014
Primo
A

 
Dołączył: 09 Maj 2014
Posty: 152
Przeczytał: 17 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Wrocław





Witam,
Miałem to samo, od 140 moto latał tropem węża i kierownica drgała.
Suma sumarum okazało się że to tylne koło było trafione - musiałem gdzieś pod krawężnik najechać, dałem do wyważenia i jest spokój, jedyny mankament to to że mam sporo ciężarków na kole.
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Primo dnia Wto 20:09, 22 Lip 2014, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 19:52, 23 Lip 2014
Sławek1708
A1

 
Dołączył: 10 Cze 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tuchola





Oddałem moto do serwisu drugi raz, rozebrali go w drobny mak i stwierdzili że powodem jest zużyta opona i wgnieciona felga. Wydawało mi się to dziwne bo przed serwisem tego nie robił, ale wymieniłem, wyważyłem i robi to samo. Trzeci raz jechać tam juz nie mam ochoty, chociaż zostawiając tam 3,5 klocka powinni tak długo robić aż będzie dobrze.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 21:19, 23 Lip 2014
MaG
Administrator

 
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 3584
Przeczytał: 87 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Gocław, W-wa





To jacyś kowale nie mechanicy... Następnym razem zaproponują wymianę silnika. 3,5 tys PLN za "Wymieniłem olej w lagach, uszczelniacze, łożysko główki ramy,tarcze przednie z klockami oraz olej filtr i filtr powietrza"??? Mają rozmach sk...syny:)


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:23, 23 Lip 2014
Topinka
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 09 Lis 2009
Posty: 1763
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Chorzów MotoAvToSy





Wróć do nich tylko daj im znać, że robisz to na ich koszt, bo ewidentnie albo robią z Ciebie idiotę, albo sami są debilami i do tego strasznie drogimi! Daj na forum namiary na tych partaczy, żeby inni ich omijali dalekim łukiem!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 16:36, 24 Lip 2014
SławekB
A

 
Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 193
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tuchola





Czyżbyś do Wilmatu pojechał?? A poza tym witam kolegę z Tucholi Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 21:40, 25 Lip 2014
Sławek1708
A1

 
Dołączył: 10 Cze 2014
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tuchola





Witam,witam. No w końcu ktoś z okolic się odezwał. Wszystko ok tylko problem pozostał. Czytając trochę tu i tam moim zdaniem wlali olej 5W i jest po prostu za miękki a lagi wyciągać w środku sezonu, tym bardziej ,że na początku września planuję gdzieś dalej pojechać.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Falowanie moto od 140 km/h
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin