VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> nie działa prędkościomierz
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
nie działa prędkościomierz
PostWysłany: Czw 15:14, 01 Lis 2012
piterekpl
A1

 
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tychy





Witam wszystkich.
Padł mi prędkościomierz w moim sprzęcie. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? I jak to naprawić?[/b]


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 15:30, 01 Lis 2012
gregdobrynin
Motocyklista

 
Dołączył: 14 Cze 2011
Posty: 227
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Oxford, UK





Tak na szybko znalazlem dwa watki:

http://www.vstromclub.fora.pl/usterki-i-awarie,45/wariujacy-predkosciomierz,328.html

lub

http://www.vstromclub.fora.pl/motocykle-dl,32/predkosciomierz,718.html


U mnie padl czujnik predkosci w kole. Stalo sie to akurat jak bylem na off-roadzie w Pirenejach. Gdzies w necie wyczytalem, ze nieraz tak sie zdarza wlasnie przy jezdzie po gorszych drogach i duzych wibracjach/uderzeniach. Objawialo sie tym, ze wskazowka predkosci tylko nieraz podskakiwala do gory (podczas hamowania, lub stalej predkosci). Przy przyspieszaniu od razu leciala na dol. Potem zupelnie przestala sie ruszac. Jedynie przy przekreceniu kluczyka leciala w gore i w dol. W takim przypadku kilometry tez przestaja byz naliczane (moze jakas 1/10 z nich nabija sie na licznik).
Nowy czujnik kosztowal cos kolo 125-130 Euro.
Moto mialo wtedy przejechane okolo 40 kkm.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: nie działa prędkościomierz
PostWysłany: Czw 23:01, 01 Lis 2012
Jaca
Motonita

 
Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bytom





piterekpl napisał:
Padł mi prędkościomierz w moim sprzęcie. Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną? I jak to naprawić?[/b]
Może by ktoś coś podpowiedział gdybyś pochwalił nam się jaki to masz sprzęt. Tak, to wróżenie z fusów Rolling Eyes


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 23:28, 01 Lis 2012
Mlody
Motonita

 
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Zapraszamy do przywitalni!

A co może być przyczyną: zepsuty licznik Twisted Evil (skoro nie działa to zepsuty). Nie podałeś żadnych informacji (pomijam fakt o modelu motocykla). Po przekręceniu kluczyka wskazówki robią "pętlę"? Bezpieczniki sprawdzone?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mlody dnia Czw 23:30, 01 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 15:11, 03 Lis 2012
piterekpl
A1

 
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tychy





Mam dl 650 K7. po przekręceniu kluczyka wskazówka leci w góre i w dół, ale podczas jazdy ani drgnie. Bezpieczniki sa ok. chyba zrzuce przednie koło i sprawdze śliimak.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 19:33, 03 Lis 2012
Jaca
Motonita

 
Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 806
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Bytom





Zacznij od kostki pod licznikiem. U mnie kiedyś też prędkościomierz odmówił posłuszeństwa. Poruszałem kostką i się naprawiło. Samo Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 20:06, 03 Lis 2012
Mlody
Motonita

 
Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 973
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraków





Zacznij od sprawdzenia kostki pod licznikiem (choć jeśli wskazówki się kręcą to powinno być ok), potem przewód od prędkościomierza. W serwisówce powinny być podane wartości napięć/rezystancji dla prawidłowo działającego czujnika.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Mlody dnia Nie 16:17, 04 Lis 2012, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 17:57, 13 Lis 2012
piterekpl
A1

 
Dołączył: 24 Paź 2012
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tychy





Okazało się że to czujnik prędkości.
Zatarciu ulęgł magnes kręcący sie na metalowej tulejce. Połomało przy okazji takie plastikowe "śmigiełko". Na szczęście kupiłem tylko ta częśc za 110zl, bo cały czujnik 620zł Sad(.
W serwisie dowiedziałem sie że ten magnes powinno sie co jakiś czas smarować.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez piterekpl dnia Wto 18:12, 13 Lis 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:54, 13 Lis 2012
roadrunner
Administrator

 
Dołączył: 04 Cze 2008
Posty: 2964
Przeczytał: 2 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lubartów, Warszawa





Dobrze że można dokupić sam ten element...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
nie działa prędkościomierz
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin