VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Opornie kręci na zimnym
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 18:32, 25 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





Witam,
no i mnie dopadło jakieś licho z odpalaniem. W innym wątku pisałem o problemach z ssaniem ale to nie jest to.
Otóż, jak motocykl jest zimny to rozrusznik kręci słabo. Albo leniwie albo wcale. Światła normalnie przygasają ale nie kręci albo słabo kręci. W efekcie nie mogę odpalić. Po kilku próbach w końcu się udaje.
Sprawdziłem czujnik od klamki po odpięciu nie kręci wcale i nigdy - czyli jest sprawny.
Akumulator - miernik pokazuje że naładowany a po włączeniu silnika że ładowanie w normie.
Jak silnik się rozgrzeje i chwilę pojeżdżę to pali od strzała.
Co jest? Może rozrusznik?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 18:53, 25 Mar 2015
krzysiekjx1
Motocyklista

 
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 398
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: dolnośląskie/BLC





Boren napisał:

Akumulator - miernik pokazuje że naładowany a po włączeniu silnika że ładowanie w normie.
Jak silnik się rozgrzeje i chwilę pojeżdżę to pali od strzała.
Co jest? Może rozrusznik?


ale co sprawdziłeś miernikiem ? napięcie ?? (tak przypuszczam) ,zobacz jaki jest spadek przy rozruchu Confused i na próbę włóż pewny aku


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 19:11, 25 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





krzysiekjx1 napisał:
Boren napisał:

Akumulator - miernik pokazuje że naładowany a po włączeniu silnika że ładowanie w normie.
Jak silnik się rozgrzeje i chwilę pojeżdżę to pali od strzała.
Co jest? Może rozrusznik?


ale co sprawdziłeś miernikiem ? napięcie ?? (tak przypuszczam) ,zobacz jaki jest spadek przy rozruchu Confused i na próbę włóż pewny aku


no niestety ale mam kiepski miernik - taki diodowy. Przy odpalaniu nie zauważyłem żeby coś tam mocno przygasało.
Nie mam też aku na zmianę. Chyba po prostu podładuję ten.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 19:30, 25 Mar 2015
krzysiekjx1
Motocyklista

 
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 398
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: dolnośląskie/BLC





mam podobne objawy u siebie (aku ma swoje lata ) i tak na szybko przerzuciłem z drugiego DLa na próbę w ramach zimowego przepalania i bez najmniejszego kichnięcia wystartował Smile wiec wiem że czeka mnie wymiana aku w najbliższym czasie

a napięcie trzyma 12,6V ale obciążeniowo umiera Confused


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez krzysiekjx1 dnia Śro 19:56, 25 Mar 2015, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
Re: Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 19:56, 25 Mar 2015
Zolw_Danziger
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lut 2015
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Danzig-Bressen





Boren napisał:
.... jak motocykl jest zimny to rozrusznik kręci słabo. Albo leniwie albo wcale. Światła normalnie przygasają ale nie kręci albo słabo kręci. W efekcie nie mogę odpalić. Po kilku próbach w końcu się udaje.

Jak silnik się rozgrzeje i chwilę pojeżdżę to pali od strzała.
Co jest? Może rozrusznik?


Hej, witaj jak dla mnie akumulator:
a) po primo przy słabych bateriach silnik kręci, ale brak iskry na świece
b) po due aku po kilku próbach dostaje swoistego "wewnętrznego" strzała i przez chwilę łapie moc (w tym czasie pokręcisz wałem, olej odpuszcza i ci odpala!!!)
Na ciepło to już bez komentarza...
Boren, przerabiałem to zarówno na 4oo i 2oo, taka moja konkluzja poparta przykrym doświadczeniem! Rolling Eyes Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Re: Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 20:16, 25 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





Zolw_Danziger napisał:

Hej, witaj jak dla mnie akumulator:
a) po primo przy słabych bateriach silnik kręci, ale brak iskry na świece
b) po due aku po kilku próbach dostaje swoistego "wewnętrznego" strzała i przez chwilę łapie moc (w tym czasie pokręcisz wałem, olej odpuszcza i ci odpala!!!)
Na ciepło to już bez komentarza...
Boren, przerabiałem to zarówno na 4oo i 2oo, taka moja konkluzja poparta przykrym doświadczeniem! Rolling Eyes Shocked


Dzięki. Na razie ładuję stary a jutro jadę po nowy. Tylko jaki?

Może to? YUASA YTX12-BS 10Ah/180A 12V L+
albo JMT YTX12-BS (WP12-B)
cena obu podobna ale JMT nie trzeba zalewać


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Boren dnia Śro 21:42, 25 Mar 2015, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
Re: Opornie kręci na zimnym
PostWysłany: Śro 22:09, 25 Mar 2015
MarioSWD
A

 
Dołączył: 27 Sie 2014
Posty: 182
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: SWD





Boren napisał:

Co jest? Może rozrusznik?


Kiedyś w innym moto miałem tak że w ogóle rozrusznik opornie kręcił, dopiero po jego rozebraniu i wymianie szczotek ożył jak nowy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:15, 25 Mar 2015
jotes
Maniak motocyklowy

 
Dołączył: 25 Kwi 2010
Posty: 1822
Przeczytał: 161 tematów

Pomógł: 27 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Düsseldorf / Gdynia





Sprawdz jeszcze jak dobrze sa dokrecone klemy. Tam jest czesto duuuuza strata na pradzie.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 22:40, 25 Mar 2015
Kondziu
A2

 
Dołączył: 18 Gru 2010
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Tarnów





Polecam JMT mialem przezyla 4 sezony bez zagladania i ladowania.Teraz tez kupilem JMT i bez zmian ,jestem bardzo zadowolony


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 10:43, 26 Mar 2015
krzysiekjx1
Motocyklista

 
Dołączył: 11 Lis 2012
Posty: 398
Przeczytał: 25 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: dolnośląskie/BLC





Kondziu napisał:
Polecam JMT mialem przezyla 4 sezony bez zagladania i ladowania.Teraz tez kupilem JMT i bez zmian ,jestem bardzo zadowolony

u mnie Youasa ma 10lat za sobą Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 14:14, 26 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





krzysiekjx1 napisał:
Kondziu napisał:
Polecam JMT mialem przezyla 4 sezony bez zagladania i ladowania.Teraz tez kupilem JMT i bez zmian ,jestem bardzo zadowolony

u mnie Youasa ma 10lat za sobą Smile


No to tyle mi jeszcze nie przeżył akumulator.
Teraz wpadł mi w ręce Exide za 111 zł. Może jednak to? 5 dych tańszy, robiony przez Centrę, a i tak pewnie za 2-3 lata pójdzie do wymiany.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 18:54, 26 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





No i proszę. Okazało się że to nie aku. Całe szczęście nie zdążyłem kupić Smile
Dzisiaj po robocie oczywiście nic się nie stało po wciśnięciu startera. Podłączyłem kable z auta i też nic. Ale jak młotkiem postukałem w rozrusznik to odpalił jak ta lala.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 20:05, 26 Mar 2015
mast
Motonita

 
Dołączył: 22 Sie 2012
Posty: 577
Przeczytał: 49 tematów

Pomógł: 13 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: WIELKA POLSKA :-) - Wolsztyn





Boren napisał:
No i proszę. Okazało się że to nie aku. Całe szczęście nie zdążyłem kupić Smile
Dzisiaj po robocie oczywiście nic się nie stało po wciśnięciu startera. Podłączyłem kable z auta i też nic. Ale jak młotkiem postukałem w rozrusznik to odpalił jak ta lala.


To masz dwa wyjścia:
-wozić ze sobą młotek
-wymienić szczotki
Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 22:08, 26 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





Wybrałem tę drugą opcjęSmile
A młotek i tak wożę, bo wiadomo, że bez młota to nie robota...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Czw 22:24, 26 Mar 2015
Zolw_Danziger
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lut 2015
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Danzig-Bressen





No i git, to dobrze, ze nie aku, pomysł z młotkiem, no chyba bym nie wpadł!!!


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 21:14, 27 Mar 2015
MarioSWD
A

 
Dołączył: 27 Sie 2014
Posty: 182
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: SWD





Boren napisał:
No i proszę. Okazało się że to nie aku. Całe szczęście nie zdążyłem kupić Smile
Dzisiaj po robocie oczywiście nic się nie stało po wciśnięciu startera. Podłączyłem kable z auta i też nic. Ale jak młotkiem postukałem w rozrusznik to odpalił jak ta lala.


Myślałem już nad naprawą? będziesz wymieniać samą szczotkę czy kupisz cały zestaw naprawczy? Pytam bo mój rozrusznik od ostatniego sezonu też trochę zaczyna opornie kręcić podejrzewam że jak w moim starym gsx'fie ( taki sam symptom) szczotka jest do wymiany. Po wymianie rozrusznik pracował jak nowy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 22:34, 27 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





jak sie rozbierze to się okaże. Wolałbym nie kupować nowego.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 23:37, 27 Mar 2015
MarioSWD
A

 
Dołączył: 27 Sie 2014
Posty: 182
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: SWD





Jutro też sprawdzę swój. Może jakaś fotorelacja;P?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 23:44, 27 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





ja nie zrobię zdjęć bo sam nie będę tego rozbierał.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 19:03, 29 Mar 2015
MarioSWD
A

 
Dołączył: 27 Sie 2014
Posty: 182
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: SWD





Ja wczoraj rozebrałem swój rozrusznik i wszystko sprawdziłem. Nie robiłem fotorelacji bo jest to banalnie proste nie można tam nic zepsuć a serwisówka bardzo ładnie wszystko opisuje. Uważać tylko trzeba skręcając wszystko dwoma szpilkami żeby za mocno ich nie dokręcać bo łatwo można je ukręcić. Co do samego przeglądu to warto to zrobić jeśli wasze motocykle mają już trochę lat za sobą. U mnie przy przebiegu prawie 60k km. O ile szczotki, łożysko, panewka i uszczelniacz jak i sam rotor były w bardzo dobrym stanie to jednak pyłu węglowego w dolnej części obudowy było z pół łyżeczki stołowej. Także warto było to wszystko wyczyścić i przedmuchać.

Pozdrawiam.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 19:47, 29 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





u mnie pewnie to samo ale nie miałem cierpliwości do tego. Niestety będę musiał dłużej poczekać na moto


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 16:48, 30 Mar 2015
Suszny
Motonita

 
Dołączył: 09 Kwi 2013
Posty: 1183
Przeczytał: 192 tematy

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Kraśnik woj. Lubelskie





Z tym pukaniem w rozrusznik to trzeba uważać. W samochodach widziałem już jak ktoś po pukaniu a raczej waleniu w rozrusznik rozwalił obudowe... Wystarczy delikatnie puknąć.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 17:08, 30 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





dlatego od razu naprawiam. U mnie do wymiany szczotki.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 20:56, 30 Mar 2015
Zolw_Danziger
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lut 2015
Posty: 445
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Danzig-Bressen





Hej! A ja mimo wszystko proszę o fotorelację, lub opisówkę popartą rysunkiem...
Jeśli macie takie info to podzielcie się z nami (ze mną), chciałbym zobaczyć czy sam dam radę... Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:01, 30 Mar 2015
MarioSWD
A

 
Dołączył: 27 Sie 2014
Posty: 182
Przeczytał: 6 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: SWD





Ja korzystałem z serwisówki dział 8 strony od 14-18. Nie ma za bardzo czego tam opisywać po jego odkręceniu z moto po prostu odkręcasz dwie szpilki i wszystko rozkładasz w rękach na części. Uważać tylko trzeba żeby w odpowiedniej kolejności tak jak to jest w serwisówce poskładać wszystko.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:10, 30 Mar 2015
Boren
Motocyklista

 
Dołączył: 03 Lip 2014
Posty: 420
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: warszawa





Na you tube jest kilka filmików, co prawda ja znalazłem tylko dotyczące samochodowych, no ale przecież zasada działania jest chyba taka sama.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Opornie kręci na zimnym
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin