VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Motocykle V-Strom / Usterki i awarie -> Problem z odpalaniem - przekaźnik rozrusznika?
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Problem z odpalaniem - przekaźnik rozrusznika?
PostWysłany: Wto 20:46, 01 Wrz 2015
Wiciu1987
A1

 
Dołączył: 31 Sty 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Witam
sytuacja wygląda następująco:

bez żadnych dodatkowych objawów i problemów zaczął marudzić przy odpalaniu, po włączeniu killswitcha słuchać normalnie pompe wtryski czy co to tam buczy (jak zwykle),
przy wciśnięciu startera słychać pyknięcie (chyba przekaźnika - okolice kanapy) i nic, po kilku powtórkach odpala. Czasem od razu czasem po 5 próbach.
Aku naładowane, killswitch i przycisk startera ok, czujnik klamki sprzęgła ok,
jak zwieram kluczem kable przy przekaźniku odpala od razu bez zająknięcia (więc chyba rozrusznik zdrowy).
Czy w tej sytuacji mogę spokojnie iść kupić nowy przekaźnik czy jest jeszcze sens coś sprawdzić po drodze?
Wyczyścić się chyba tego cholerstwa nie da bo zalane w jeden kawałek plastiku zdaje się.
Z góry dzięki za wszelkie info


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 21:44, 01 Wrz 2015
Zaghar
A1

 
Dołączył: 06 Maj 2015
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Warszawa





Z tego co opisałeś ja jestem w stanie zaproponować dwa problemy:
1. tak jak piszesz - po prostu przekaźnik. Z czasem cewka elektromagnetyczna w przekaźnikach po prostu się zużywa lub wypala stąd konieczność czasem kilkukrotnego załączenia żeby cewka załapała.
Lub mogły się po prostu wyrobić styki w przekaźniku. Stąd to pyknięcie (cewka przekaźnika załapała) ale brak reakcji.
2. problem z załączeniem przekaźnika czyli przyciskiem startera. To też jest element który z czasem może się po prostu zużyć i styki w przycisku nie łapią od razu.
Osobiście jako pierwszy wymieniłbym przekaźnik.

edit:
Po krótkim namyśle jeśli pyknięcie słychać po każdym naciśnięciu startera to punt 2 bym sobie odpuścił. Znaczyłoby to że starter działa poprawnie i za każdym razem załącza przekaźnik a problem jest na jego sykach.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zaghar dnia Wto 21:51, 01 Wrz 2015, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 22:50, 01 Wrz 2015
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





Zaghar napisał:
Po krótkim namyśle jeśli pyknięcie słychać po każdym naciśnięciu startera to punt 2 bym sobie odpuścił. Znaczyłoby to że starter działa poprawnie i za każdym razem załącza przekaźnik a problem jest na jego sykach.


I tyle w temacie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Problem z odpalaniem - przekaźnik rozrusznika?
Forum VStromClub Strona Główna -> Usterki i awarie
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin