VStromClub

Forum Miłośników Motocykli Suzuki DL V-Strom

Chcesz schudnąć przed Sylwestrem?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta
Forum VStromClub Strona Główna -> Patenty i usprawnienia -> oliwiarka własnej roboty Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Sob 17:14, 14 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





Jeżeli chodzi o układ na AVT1459 to możesz spokojnie zalewać, tylko po co Question . W dobrze złożonym układzie nie ma prawa nic się rozlecieć... Nawet mechanicznie. A zawsze potem łatwiej w razie czego coś przerobić, czy naprawić Wink .


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 17:01, 18 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Dzienks. Nie będę jednak kombinował z żywicą, tylko przykleję płytkę silikonem, żeby nie latała po obudowie.
I mam pytanko. Czy LED świeci ciągle po podaniu zasilania na układ?
A jeśli nie, czy można podłączyć ją tak, żeby sygnalizowała impuls na pompkę?

Schemat.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Śro 17:05, 18 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 17:05, 18 Maj 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





tutaj diodka Ci mruga tylko jak idzie impuls Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 17:10, 18 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Dzięki. Taki ze mnie elektronik, że o byle pierdoły muszę pytać. Ale już wszystko mam gotowe, tylko poskładać do kupy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Śro 17:45, 18 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





@stasiek, a jak twoja Smile Question


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:08, 20 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Mam kolejny problem natury elektronicznej.
Zrobiłem układ na potencjometrze 200k i reszta podzespołów pod niego.
Minimalny odstęp między impulsami mam ok. 2 minut.

Czy rezystory R3, R6 mają 330/680 Ohm czy kiloOhm. Założyłem, takie jak w instrukcji http://www.vstromclub.fora.pl/patenty-i-usprawnienia,28/oliwiarka-wlasnej-roboty,831-425.html?sid=4dc385f4b30025d7e4981f1f75a232b3#332922 , czyli 330/680 Ohm.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Pią 17:12, 20 Maj 2016, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:23, 20 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





skvrnsk napisał:
Zrobiłem układ na potencjometrze 200k i reszta podzespołów pod niego.
Minimalny odstęp między impulsami mam ok. 2 minut.

Pytanie jaką masz wersję manipulatora. Zasadniczo jak masz potencjometr 200KOhm, to R4 musisz dać też 200 (ew 220)KOhm, a kondensator C3 470uF... Ale wlaśnie w zależności od wersji jest jeszcze zabawa w R2 i R5

skvrnsk napisał:
Czy rezystory R3, R6 mają 330/680 Ohm czy kiloOhm. Założyłem, takie jak w instrukcji http://www.vstromclub.fora.pl/patenty-i-usprawnienia,28/oliwiarka-wlasnej-roboty,831-425.html?sid=4dc385f4b30025d7e4981f1f75a232b3#332922 , czyli 330/680 Ohm.

Rezystory R3 i R6 mają 330 i 680 Ohm (bez kilo), po zsumowaniu (połączone są szeregowo) mają mieć ok 1Kohm.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 17:58, 20 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Manipulator pierwszy, potencjometr 200k bez wyłącznika, R4 - 220kOhm, kondensator C3 470uF, R2 1kOhm, jak w oryginalnym schemacie układu 1459.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 18:34, 20 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





skvrnsk napisał:
Manipulator pierwszy, potencjometr 200k bez wyłącznika, R4 - 220kOhm, kondensator C3 470uF, R2 1kOhm, jak w oryginalnym schemacie układu 1459.
,
yyyy to jedyne co mi przychodzi do głowy, to żebyś sprawdził co ile sa impulsy na drugim skrajnym położeniu potencjometra... A jak nie, to zmniejsz R4 do 100KOhm i sprawdź wtedy.

A tak BTW, to ten R2 możesz wywalić całkowicie, a zamiast niego zamontuj R4.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 8:12, 21 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Do czegoś doszedłem. Wywaliłem R4(220kΩ) i zostawiłem tylko R2(1kΩ) przed potencjometrem. Teraz działa i jest płynna regulacja od impulsów co 1s wzwyż. Można tak zostawić? Nie uszkodzi się nic przy dłuższym działaniu? Czy zamontować mniejszy R4, jak proponowałeś?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Sob 8:13, 21 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 8:29, 21 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





Mozesz tak zostawic, tylko to nie ma sensu... W praktyce musisz podawac krople co ok 60-90sek do ok 120-150sek. Jak zostawisz tak jak jest zapackasz olejem cale moto...
A jaki masz maksymalny czas? Minimum 1sek, a max?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 8:43, 21 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Max. 67sek, czyli jednak mniejszy R4?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 9:49, 21 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





Stanowczo R4. Z tego co piszesz C3 i potencjometr jest ok. Zastanawia mnie, czy przypadkiem R4 nie dali ci przez pomylke 470KOhm... Probowales zmierzyc jego wartosc, lub odczytac z kodu kreskowego???


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 10:54, 21 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





C3 470uF, potencjometr 200k, R4 zmierzony 220k.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 11:01, 21 Maj 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





To doswiadczalnie dobierz R4... 100, 120, 140, 150, 190K... W praktyce jak pisalem, musisz dac krople raz na ok 90-120sek... Warto miec wiec regulacje w zakresie ok 60-150sek... Zreszta to i tak wyjdzie ci dopiero w czasie jazdy Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 13:12, 23 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Doświadczalnie wyszło C3 470+220uF i R4 120kOhm.
Min. impuls 54sek, max. impuls 158sek.

Z jednym kondensatorem 470uF różnica między min. i max. impulsem była zbyt mała.
Dzięki za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Pon 13:13, 23 Maj 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 15:00, 23 Maj 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





miotacztruskawek napisał:
@stasiek, a jak twoja Smile Question

dzięki Twojej cierpliwośći - zajebiaszczo.
Co prawda z trohe mnie drażni że mam impuls co 60s minimum bo jak polatałem w deszczu i na piachach to długo sie czyścił. Na szczeście uruchamiam serwisowy impuls i przejezdzam z kilometr i łancuch błyszczy Smile
Chyba więc zostawie dobór kondensatorów jak jest - zakres od 60s - 120s.
Jedyne co zrobie to chyba przeniosę przycisk do jednostki sterujacej na kierownice żeby robić sobie szybkie płukanie bez zsiadania. Z problemów jakie miałem dotychczas to chcac zeby lepiej kapało za blisko ustawiłem rurke ąłncucha i gdzies mi wmiętoliło. Na szczescie rurki mam wiecej wiec dojazd do domu - docięcie i smigam narazie ta bez problemów. Musze tylko wymyslic chyba jakies stabilniejsze mocownaie bo trzymając opaskami do wachacza rurke mogę palcami przesuwac dysze - albo poprostu nei dotykac jak działa Smile

teraz dopiero zobaczyłem ze dałem wujowe zdjęcia z olejarki - porobie dziś lepsze jak to mam pomontowane i wstawie jeszcze raz Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 15:43, 23 Maj 2016
mRadek
A2

 
Dołączył: 07 Lis 2014
Posty: 96
Przeczytał: 90 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Koszalin/Stavanger





Pogrzebałem trochę w sieci i trafiłem na chyba najprostszy i w związku z tym najdroższy układ olejarki Shocked

Pomijając zasadę jego działania, dość ciekawie rozwiązano podawanie oleju na łańcuch, ale czy praktycznie?

https://www.motobriiz.com/


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 22:52, 23 Maj 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Taki przydatny jest wymuszony impuls?
Musiałbym zrewidować mój pomysł ukrycia potencjometru i wywalić go na kierownicę razem z dodatkowym przyciskiem.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 9:14, 24 Maj 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





skvrnsk napisał:
Taki przydatny jest wymuszony impuls?
Musiałbym zrewidować mój pomysł ukrycia potencjometru i wywalić go na kierownicę razem z dodatkowym przyciskiem.


powiem CI że na poczatku go nie chciałem
ale pryz montażu juz dziękowałem ze go zrobiłem - no i przy drobnej sugestii naprowadzającej przez truskawe. Doszedłem swoim małym rozumkiem do tego samego ale od dupy strony Smile
Przy montazy wychodzi ze miedzy pompka a dysza masz jakies 1-1,5m przewodu 3mm. Impuls idzie malej kropelki co min 60s. Na zwykłym ustawieniu napełniałoby mi sie to pewnie z dzień Neutral
a tak 10-15minut i układ zapełniony i sprawdzone działanie Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 18:37, 03 Cze 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Dobrze żarło ale zdechło.
Wyjechałem w trasę, nagle zaczęła dioda migać jak szalona(na przeciwległym ustawieniu potencjometra praktycznie świeciła światłem ciągłym), spadło parę kropel i pompka już nie tłoczy. Wydaje z siebie jakieś dźwięki, ale nie tłoczy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 21:23, 03 Cze 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





skvrnsk napisał:
Dobrze żarło ale zdechło.
Wyjechałem w trasę, nagle zaczęła dioda migać jak szalona(na przeciwległym ustawieniu potencjometra praktycznie świeciła światłem ciągłym), spadło parę kropel i pompka już nie tłoczy. Wydaje z siebie jakieś dźwięki, ale nie tłoczy.

Brzmi trochę jak byś miał zwarcie gdzieś w układzie manipulatora.

Żeby sprawdzić samą pompkę podłącz ją bezpośrednio pod akumulator, polaryzacja jest nieistotna. Przy podłączaniu powinieneś mieć "cyk". Przy odłączaniu drugie "cyk" i wyplucie kropli.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 9:35, 04 Cze 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





edit

Pompka działa bezpośrednio pod akumulatorem, dioda LED szaleje ale z układu nie idzie sygnał na pompkę.
Rozlutować wszystko i sprawdzać po kolei?

edit

Problem rozwiązany. Punkt lutowniczy kondensatora oderwał się od ścieżki i nie było połączenia. Trochę w tym mojej winy, bo tyle razy to wszystko przelutowywałem, że kila punktów lutowniczych musiałem zastąpić kabelkami. No ale już działa.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Sob 16:35, 04 Cze 2016, w całości zmieniany 4 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:34, 04 Cze 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





skvrnsk napisał:
edit

Pompka działa bezpośrednio pod akumulatorem, dioda LED szaleje ale z układu nie idzie sygnał na pompkę.
Rozlutować wszystko i sprawdzać po kolei?

By wypadało...
Odłącz tranzystor i sprawdź impulsy. Jak nie będzie, to wtedy układ manipulatora...
A podłączałeś diodę do czujnika luzu Question


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Sob 16:39, 04 Cze 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Już działa, patrz post wyżej. Układ oczywiście jest podłączony do luzu i ta funkcja też działa. Być może i pod wpływem wstrząsów punkt lutowniczy odleciał.

ps. można na wyjście dać ten najtańszy igielitowy wężyk, bo ja dałem zbyt dużej średnicy i kropla nie spada co impuls?!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Sob 17:59, 04 Cze 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:44, 05 Cze 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





skvrnsk i jak zrobiłes z dodatkowym "serwisowym przełacznikiem"?


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 15:06, 05 Cze 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Na razie mam cały układ z potencjometrem w jednej obudowie pod siedzeniem bez tego przełącznika. Przy montażu napełniłem wstępnie wężyk olejem.
Myślę, że zrobię sterownik na kierownicę, ale nie na potencjometrze tylko na przełączniku obrotowym no i oczywiście dołożę ten przełącznik serwisowy.

No i samo smarowanie muszę ogarnąć. Dysza z boku zębatki u mnie słabo działa. Jedna krawędź łańcucha jest mokra, a druga już nie bardzo. Felga z oponą upie....e równo, ale póki co cały czas jeździłem z impulsem co 60 sekund.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Nie 15:10, 05 Cze 2016, w całości zmieniany 2 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 21:15, 05 Cze 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





kurde dziwne z tym uwaleniem zębatki- u mnie jest o niebo mniejsze uwalenie po montażu tego ustrojstwa
co to puzderek to jak co będę mógł Ci wydrukować Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 6:21, 07 Cze 2016
skvrnsk
A2

 
Dołączył: 21 Wrz 2015
Posty: 86
Przeczytał: 99 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





EDIT

Dla mnie stracony czas i pieniądze. Więcej to ustrojstwo naprawiałem niż działało.
Trochę dziurawego asfaltu i lekki teren i elektronika się rozlatywała.
W końcu nie mogłem dojść co przestało działać i wyprułem z moto to ustrojstwo. Wolę jednak Scottoilera.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez skvrnsk dnia Sob 18:44, 18 Cze 2016, w całości zmieniany 3 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 12:43, 26 Cze 2016
dodek
A1

 
Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Panowie jakie stosujecie obudowy do elektroniki - poprosze o jakies przykłady - np dla potencjometru i plytki ?

2 sprawa jakie stosujecie dysze - z rurek miedzianych, mosiężnych czy inne ??
które lepsze podwojne czy pojedyncze też dają rade?
Pozd.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 22:45, 26 Cze 2016
miotacztruskawek
Motonita

 
Dołączył: 01 Mar 2011
Posty: 939
Przeczytał: 47 tematów

Pomógł: 17 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Choszczno, kiedyś Łobez, Szczecin





dodek napisał:
Panowie jakie stosujecie obudowy do elektroniki - poprosze o jakies przykłady - np dla potencjometru i plytki ?

Najlepiej w stacjonarnym sklepie. W necie jest tego sporo, ale musisz pokombinować z rozmiarem
http://allegro.pl/elektronika-67193?string=obudowa%20uniwersalna&bmatch=s0-ele-1-4-0622&order=m

dodek napisał:
2 sprawa jakie stosujecie dysze - z rurek miedzianych, mosiężnych czy inne ??

Możesz dać miedź, a możesz dać i wkład od długopisu Wink

dodek napisał:
które lepsze podwojne czy pojedyncze też dają rade?

Pojedyńcza Smile


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pon 10:01, 27 Cze 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





dodek napisał:
Panowie jakie stosujecie obudowy do elektroniki - poprosze o jakies przykłady - np dla potencjometru i plytki ?

Ja sobie druknąłem puzderka - mam gdzieś jeszcze modele ich jakby co
https://www.youtube.com/watch?v=o_Rcfx96J2U

co do awaryjności to prócz zgubionej jednej miedzianej "dyszy" na właśna prośbę to tam nic mi sie nie spsuło jeszcze - najechane ok 2tys juz na tym


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 19:50, 28 Cze 2016
dodek
A1

 
Dołączył: 06 Kwi 2015
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2





Na razie zmontowałem wersje 1 na grawitacji - dziś bede montować miedzianą dysze - zobaczymy jak sie to sprawdzi w dalszych trasach.
wersja 2 na pompce w czesciach juz leci pocztą.
.............
Up przetestowane - wersja z grawitacja całkowicie sie nie sprawdza - zyje wlasnym zyciem. Teraz widze ze jedyna opcja to dawkowanie pompką co okresloną ilość czasu . Tak btw uzywa ktos w waszych olejarkach oleju scotoilera ??? Kupiłem dla siebie do testow najgestszy olej jaki był w serwisie olejowym 85w140 i wydaje mi sie że jest ok - bo nie wywala go zbytnio z łancucha.
Pozdro dla olejarko-maniaków Very Happy


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez dodek dnia Czw 17:26, 07 Lip 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Nie 18:11, 10 Lip 2016
-MANY-
A1

 
Dołączył: 13 Kwi 2013
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Lublin





Mam olejarka własnej roboty w swojej VFRce 800 FI. Zalana jest Hipolem 80w90 zmieszanym ze smarem grafitowym.


W tamtym roku smarowała i łańcuch był ciemny. Teraz miałem trochę rzadszą mieszankę smarującą i olejarka smarowała, ale rolki się nadal świeciły. A te boczne blaszki łańcucha są mokre, dodatkowo kilka kropelek na zadupku i boku opony Evil or Very Mad



Zauważyłem że rolki łańcucha mam przesunięte na prawą stronę, przez co olej po zebatce nie spływa bezpośrednio na rolkę, tylko pomiędzy bok łańcucha, a rolkę (nie pamiętam, czy zawsze tak było), ale oba boki łańcucha są mokre.
W VFRce jest monowachacz, także odpada podczas naciągu łańcucha ustawianie jego osiowości.



Teraz zrobiłem gęściejszą mieszanke Twisted Evil i muszę przetestować. Dodatkowo skrócę czas przerwy pomiędzy zasilaniem elektrozaworu. (otwarcie zaworu jest stałe: 0,5 - 1,0 s - nie pamiętam dokładnie)


Nie wiem, czy tak może być, czy nie. Jak ktoś ma jakieś pomysły niech pisze
Very Happy


Post został pochwalony 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 0:50, 22 Lip 2016
mancy
A1

 
Dołączył: 01 Maj 2016
Posty: 7
Przeczytał: 7 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Żuromin





Jako jeszcze do niedawna szczęśliwy posiadacz motorum z wałem napędowym, odzwyczajony od psikania szprajem po łańcuchu, również i ja postanowiłem zrobić sobie oliwiarkę "made by DIY". Olejarka typowa jak tu na forum, na pompce od skuterka Peugeota, zbiorniczek od Ursusa, przewody silikonowe paliwowe, część przewodów miedzianych. A że nie bardzo mam zdolności i cierpliwość do elektroniki, znalazłem gotowy sterownik do olejarki na allegro. Nie żeby jakaś reklama, ale jak ktoś potrzebuje to może się przyda. Zamówiłem sterownik u tego człowieka:

http://allegro.pl/listing/user/listing.php?order=p&p=2&us_id=190811

a zamówiłem coś takiego:

http://allegro.pl/przekaznik-przerywa-cykliczny-v1-atmega8-1pk-12v-i6345327548.html


Do urządzenia dodatkowo dokupiłem potencjometr za 4zł do regulacji czasu pauzy i obudowę za 5zł, wysyłka 15zł (tu gość trochę przycina). Ważne, aby przy zamówieniu podać gościowi zakresy czasowe zarówno czasu przerwy, jak i czasu pracy. Przy pierwszej wersji nie dogadaliśmy się, gość po małej wymianie zdań dosłał drugi sterownik z określonymi przeze mnie czasami. Ja zamówiłem sterownik z czasem pracy w zakresie 0-8 sekund i czasem pauzy 0-480 sekund (8 minut), w otrzymanym urządzeniu jednak minimalny czas pauzy jaki mogę ustawić to około 5 sekund (nie wiem, czy koleś źle mnie zrozumiał, czy nie da się w tym zakresie ustawić mniejszej wartości). Krótkie czasy pauzy są przydatne przy początkowym napełnianiu instalacji Smile. całość przed podłączeniem przewodów i założeniem obudowy prezentuje się tak:

https://zapodaj.net/bae2f94027ba2.jpg.html

a po podłączeniu przewodów i w obudowie tak (przepraszam za słabą jakość zdjęcia, robione z telefonu w dość ciemnym garażu):

https://zapodaj.net/ed7dac4ff325b.jpg.html


Facet w swojej ofercie ma też urządzenia teoretycznie dedykowane do oliwiarek łańcucha, ale w tamtych nie ma możliwości zastosowania potencjometru i zmiany nastaw czasu bez rozbierania obudowy.
A tu zdjęcia zamontowanej olejarki:

https://zapodaj.net/bacef093b2a15.jpg.html

https://zapodaj.net/49b5296ac6656.jpg.html

https://zapodaj.net/d05b470d7f019.jpg.html

Cały czas walczę z końcówką przewodu, początkowo chciałem zrobić głowicę z przewodu miedzianego, ale nie zdało to egzaminu. Teraz postanowiłem spróbować z wkładem od długopisu, jest dużo lepiej, wygląda to tak:

https://zapodaj.net/3aa449b6fe7e1.jpg.html

Wkład ma średnicę 3mm, przewód miedziany ma średnicę wewnętrzną również 3mm, więc powinno siedzieć sztywno i o ile początkowo trzymało się wszystko sztywno, o tyle po przejechaniu 300-400km końcówka się telepie. Myślę, żeby nalożyć na złączenie rurki miedzianej i plastiku koszulkę termokurczliwą, która po podgrzaniu ściśnie oba elementy. Jak coś mi sie uda jeszcze wyrzeźbić to napiszę.


Edit:
Chyba daję za duże zdjęcia i nie ładują się na forum, dlatego wrzuciłem same linki


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez mancy dnia Pią 9:53, 22 Lip 2016, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
PostWysłany: Pią 9:43, 22 Lip 2016
stasiek
Motonita

 
Dołączył: 11 Lut 2015
Posty: 789
Przeczytał: 106 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Legionowo





nie widze zdjęć ;(


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
PostWysłany: Wto 17:35, 01 Lis 2016
Skorpion
A1

 
Dołączył: 31 Paź 2016
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/2
Skąd: Świętokrzyskie





Witam. Postanowiłem wrzucić swój kamyczek do tego forum w temacie automatycznej oliwiarki. Ludzie tu cuda robią z elektroniką i innymi głupotami. Na elektronice się nie znam i dlatego rozwiązałem sprawę po swojemu. Najlepsze są rozwiązania najprostsze i dlatego niezawodne. Zrobiłem tak jak opisze i wsio działa lux. Sprawdzone na trasie na zlot w Sirok na Węgrzech gdzie po drodze lało jak z cebra i było gorąco jak na Saharze. Trasa 925 km-zużycie hipolu około 50-70 ml. Zbiorniczek oleju mam umieszczony pod lewym boczkiem na takiej wysokości. że po zdjęciu siedzenia (szkoda mi było miejsca pod siedzeniem ) mogę go odkręcić palcami i dolać lejkiem. Potem wężyk do elektrozaworu od paliwo-gaz (ze śrubą regulacyjną) potem znów taki sam wężyk przezroczysty i rurka 15 cm miedziana od płynu hamulcowego. Następnie wchodzi w metalowy wkład Zenit od długopisu (lutowanie) i wchodzi drugim końcem w kapilarę (odpowietrzenie od lodówki ze złomu ) długości około 50 cm pod wahaczem (3 trytytki). Końcowe mocowanie do dodanej zatyczki plastikowej która wchodzi do takiego gwintowanego otworu i dogięcie do brzegu zębati i to wsio. Całe dławienie odbywa się za pomocą tej długiej kapilary. Nic nie chlapie. + elektrozaworu podłączony przez bezpiecznik 5W z tylnego światła a - z masy.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
oliwiarka własnej roboty
Forum VStromClub Strona Główna -> Patenty i usprawnienia
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 10 z 10  
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
  
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin